Przepis na pyszne czekoladowe ciasto mleczna kanapka z konfiturą
wpis sponsorowany

Z okazji Dnia Dziecka możecie zrobić swoim dzieciom pyszne czekoladowe ciasto mleczna kanapka z konfiturą.
Ja zrobiłam takie właśnie ciasto moim dzieciom i muszę przyznać, że bardzo im smakowało :)
Dzięki konfiturze ciasto nabrało dodatkowego kwaskowatego smaku i wyszło rewelacyjne!
Jak zrobić ciasto mleczna kanapka?
Najpierw musicie upiec czekoladowy biszkopt.
Gdy biszkopt sobie stygnie robicie przepyszny krem mleczny.
Do tego kremu będziecie potrzebować tłuste mleko w proszku – tylko w proszku, a nie granulowane.
Do tego miękkie masło, trochę zwykłego mleka i cukier.
Wszystkie składniki kremu trzeba ze sobą zmiksować na puszysty krem.
Gotowym kremem smarujemy przekrojony biszkopt.
Na krem nakładamy kwaskowatą konfiturę – ja użyłam Konfiturę z czerwonych owoców od Stovit.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i polewamy polewą czekoladową.
Jeszcze tylko chwilka schładzania i można częstować dzieci!
Muszę przyznać, że moim dzieciakom i nam to ciasto mleczna kanapka wyjątkowo zasmakowało.
Pewnie to za sprawą mleka w proszku, które nadaje kremowi wyjątkowego smaku :)
Muszę przyznać, że ja uwielbiam smak mleka w proszku i wszystko z nim bardzo mi smakuje.
A wasze dzieci lubią takie ciasta z kremem i czy znają smak mleka w proszku?
Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Myślę, że ciacho im bardzo zasmakuje – szczególnie, że jest czekoladowe :)
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz przepisy na ciasta z kremem.








Ciasto mleczna kanapka z konfiturą przepis do druku

Ciasto mleczna kanapka
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
czekoladowy biszkopt
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 4 żółtka
- 100 g cukru – pół szklanki
- 100 g mąki – 2/3 szklanki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem mleczny
- 0,5 szklanki mleka
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 200 g masła miękkiego
- 220 g mleka w proszku 2 szklanki – mleko ma być tłuste i niegranulowane
polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
dodatkowo
- 1 słoiczek konfitury użyłam z czerwonych owoców od Stovit
Instrukcja
biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.4 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną.100 g mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto – wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa płaskie blaty.
krem mleczny
- W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem – do momentu aż cukier się rozpuści. Ostudź do temperatury pokojowej.0,5 szklanki mleka, 50 g cukru
- Miękkie masło przełóż do dużej miski i miksuj aż się napuszy i nabierze białej barwy.200 g masła
- Dodaj do masła mleko z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku.220 g mleka w proszku
- W formie do pieczenia ułóż jeden z blatów ciasta – nasącz go jeśli lubisz (ja nasączyłam ciasto wodą z dodatkiem cukru i odrobiny soku z cytryny).
- Wyłóż cały krem i rozprowadź równą warstwą.
- Na krem wyłóż konfiturę Stovit i delikatnie rozsmaruj.1 słoiczek konfitury
- Przykryj całość drugim blatem i jego też nasącz.
polewa czekoladowa
- W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Wymieszaj dokładnie – do rozpuszczenia.
- Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.1 łyżka miodu
- Polewą posmaruj wierzch ciasta.
- Całość schowaj do lodówki na około godzinę.
Składniki Odżywcze
Malinowa chmurka na biszkopcie
Sprawdź ten przepisCiasto czekoladowe z kremem kajmakowym
Sprawdź ten przepisTompoucen – duńska kremówka
Sprawdź ten przepisWpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
