Przepis na pyszne czekoladowe ciasto mleczna kanapka z konfiturą

ciasto mleczna kanapka

Z okazji Dnia Dziecka możecie zrobić swoim dzieciom pyszne czekoladowe ciasto mleczna kanapka z konfiturą.

Ja zrobiłam takie właśnie ciasto moim dzieciom i muszę przyznać, że bardzo im smakowało :)

Dzięki konfiturze ciasto nabrało dodatkowego kwaskowatego smaku i wyszło rewelacyjne!

Jak zrobić ciasto mleczna kanapka?

Najpierw musicie upiec czekoladowy biszkopt.

Gdy biszkopt sobie stygnie robicie przepyszny krem mleczny.

Do tego kremu będziecie potrzebować tłuste mleko w proszku – tylko w proszku, a nie granulowane.

Do tego miękkie masło, trochę zwykłego mleka i cukier.

Wszystkie składniki kremu trzeba ze sobą zmiksować na puszysty krem.

Gotowym kremem smarujemy przekrojony biszkopt.

Na krem nakładamy kwaskowatą konfiturę – ja użyłam Konfiturę z czerwonych owoców od Stovit.

Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i polewamy polewą czekoladową.

Jeszcze tylko chwilka schładzania i można częstować dzieci!

Muszę przyznać, że moim dzieciakom i nam to ciasto mleczna kanapka wyjątkowo zasmakowało.

Pewnie to za sprawą mleka w proszku, które nadaje kremowi wyjątkowego smaku :)

Muszę przyznać, że ja uwielbiam smak mleka w proszku i wszystko z nim bardzo mi smakuje.

A wasze dzieci lubią takie ciasta z kremem i czy znają smak mleka w proszku?

Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Myślę, że ciacho im bardzo zasmakuje – szczególnie, że jest czekoladowe :)

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz przepisy na ciasta z kremem.

ciasto mleczna kanapka z konfiturą
mleczna kanapka z kremem maślanym
ciasto mleczna kanapka z kremem mlecznym
ciasto czekoladowe z kremem z mleka w proszku
ciasto czekoladowe z kremem maślanym
czekoladowy biszkopt z mlekiem w proszku
biszkopt z kremem mlecznym
czekoladowe ciasto z kremem

Ciasto mleczna kanapka z konfiturą przepis do druku

ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 24
Kalorie 340 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki
  

czekoladowy biszkopt

krem mleczny

polewa czekoladowa

dodatkowo

  • 1 słoiczek konfitury użyłam z czerwonych owoców od Stovit

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto – wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa płaskie blaty.

krem mleczny

  • W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem – do momentu aż cukier się rozpuści. Ostudź do temperatury pokojowej.
  • Miękkie masło przełóż do dużej miski i miksuj aż się napuszy i nabierze białej barwy.
  • Dodaj do masła mleko z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku.
  • W formie do pieczenia ułóż jeden z blatów ciasta – nasącz go jeśli lubisz (ja nasączyłam ciasto wodą z dodatkiem cukru i odrobiny soku z cytryny).
  • Wyłóż cały krem i rozprowadź równą warstwą.
  • Na krem wyłóż konfiturę Stovit i delikatnie rozsmaruj.
  • Przykryj całość drugim blatem i jego też nasącz.

polewa czekoladowa

  • W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
  • Wymieszaj dokładnie – do rozpuszczenia.
  • Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  • Polewą posmaruj wierzch ciasta.
  • Całość schowaj do lodówki na około godzinę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 340kcalWeglowodany: 35gBiałko: 14gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit