torcik czekoladowy z sernikiem 4

Taki torcik czekoladowy z sernikiem kusił mnie od dłuższego czasu.

Podobne przepisy przewijały się przez różne blogi – szczególnie zagraniczne i kusiły mnie swoim wyglądem.

Wolę nie liczyć ile kalorii ma to ciacho, ale spójrzcie tylko na niego – czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie? Myślę, że nie. Od czasu, do czasu można sobie pozwolić na „drobne” odstępstwo od diety ;) Zresztą ciacho jest tak sycące, że najecie się kawałkiem :D

Chociaż nikomu nie bronię dokładki, albo dwóch …..

A teraz czas na reklamę – ciężkie, wilgotne, mega czekoladowe ciasto (nie za słodkie), posmarowane masą kajmakową, przełożone sernikiem, a na koniec oblane mleczną czekoladą.

I już, nic więcej nie trzeba, teraz tylko marsz do kuchni ;)

torcik czekoladowy z sernikiem 1

torcik czekoladowy z sernikiem 2

torcik czekoladowy z sernikiem 5

torcik czekoladowy z sernikiem 7

torcik czekoladowy z sernikiem 10

torcik czekoladowy z sernikiem 11

ciasto czekoladowe

Torcik czekoladowy z sernikiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 300 g cukru (i to wcale nie jest za dużo - oryginalnie było 400 g)
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wrzącej wody (ja do swojej dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

sernik:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
  • W drugiej misce zmieszaj jajka, olej, mleko i wanilię.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
  • Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 180 stopniach około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

sernik:

  • Wszystkie składniki krótko zmiksuj.
  • Przelej do foremki o średnicy 22-24 cm - ale o wielkości takiej samej jak do ciasta czekoladowego.
  • Piecz około godzinę w 150 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

wykończenie:

  • Ciasto czekoladowe przetnij na pół.
  • Wierzch posmaruj masą kajmakową, ostrożnie wyłóż schłodzony sernik.
  • Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
  • Gotową czekoladą polej wierzch ciasta, udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

torcik czekoladowy z sernikiem 12

 

Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam tutaj.