Przepis na tort czekoladowy z sernikiem
Taki torcik czekoladowy z sernikiem kusił mnie od dłuższego czasu.
Podobne przepisy przewijały się przez różne blogi – szczególnie zagraniczne i kusiły mnie swoim wyglądem.
Wolę nie liczyć ile kalorii ma to ciacho, ale spójrzcie tylko na niego!
Czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie?
Myślę, że nie.
Od czasu, do czasu można sobie pozwolić na „drobne” odstępstwo od diety ;)
Zresztą ciacho jest tak sycące, że najecie się kawałkiem :D
Chociaż nikomu nie bronię dokładki, albo dwóch …..
A teraz czas na reklamę – ciężkie, wilgotne, mega czekoladowe ciasto (nie za słodkie), posmarowane masą kajmakową, przełożone sernikiem, a na koniec oblane mleczną czekoladą.
I już, nic więcej nie trzeba, teraz tylko marsz do kuchni ;)
Ps.
Przy okazji zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Torcik czekoladowy z sernikiem przepis do druku

Torcik czekoladowy z sernikiem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 22-24 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 300 g cukru (i to wcale nie jest za dużo - oryginalnie było 400 g)
- 270 g mąki pszennej
- 55 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wrzącej wody (ja do swojej dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
sernik:
- 500 g twarogu z wiaderka - gęstego (użyłam Piątnicę), albo samodzielnie mielonego
- 150 g cukru
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka soli
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.3 jajka, 3/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.3/4 szklanki wrzącej wody
- Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
sernik:
- Wszystkie składniki krótko zmiksuj.500 g twarogu, 150 g cukru, 2 jajka, 125 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Przelej do foremki o średnicy 22-24 cm - ale o wielkości takiej samej jak do ciasta czekoladowego.
- Piecz około godzinę w 150 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
wykończenie:
- Ciasto czekoladowe przetnij na pół.
- Wierzch posmaruj masą kajmakową, ostrożnie wyłóż schłodzony sernik.masa kajmakowa
- Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g mlecznej czekolady, 75 ml śmietany kremówki
- Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
- Gotową czekoladą polej wierzch ciasta, udekoruj wg uznania.
Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam tutaj.