Zaktualizowany: 2023 5 wrześniaOpublikowano: 2016 15 października
tort mojito

Przepis na tort mojito – miętowo cytrynowy z nasączeniem z rumu

Zapraszam na pyszny tort dla „dorosłych”. Przy jego tworzeniu inspirowałam się popularnym drinkiem mojito, stąd połączenie smaków miętowego, cytrynowego i rumowego. Przygotowałam tu biszkopt maślany, który nasączyłam rumem i przełożyłam kremem miętowym. Taki tort to świetny pomysł nie tylko na wieczór panieński, ale również na inne okazje – np. to super tort na 18-tkę :)

tort na wieczór panieński

Miętowo-cytrynowy tort mojito przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na tort na „dorosłą” imprezę, to przygotuj taki tort inspirowany drinkiem mojito.

tort z panna mloda 3

Tort mojito z rumem i miętą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tort cytrynowo-miętowy nasączony ponczem z rumem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
14 hours
Czas całkowity 15 hours 25 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na cytrynowy biszkopt maślany do tortu

  • 300 g masła (miękkiego )
  • 300 g cukru pudru (2 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek (- u mnie rozmiar L)
  • sok z połowy cytryny oraz skórka z całej cytryny
  • mała garść liści mięty – posiekanych

składniki na nasączenie z rumu do tortu mojito

składniki na miętowy krem do tortu mojito

Instrukcja
 

Jak zrobić cytrynowy biszkopt maślany do tortu

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą masę.
    300 g masła, 300 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jajku na przemian z łyżką mąki.
    6 jajek
  • Dodaj resztę mąki oraz sok i skórkę z cytryny, zmieszaj, dodaj miętę i wymieszaj.
    sok z połowy cytryny oraz skórka z całej cytryny, mała garść liści mięty – posiekanych
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy 21-22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.

Jak zrobić krem miętowy do tortu

  • Przygotowanie kremu trzeba zacząć przygotowanie dzień wcześniej!
  • Śmietanę kremówkę podgrzej z miętą, odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
    500 ml śmietany kremówki, 2 gałązki mięty
  • Wyjmij z kremu miętę i zmiksuj śmietankę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
    250 g serka mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru
  • Krótko zmiksuj całość.
  • Dodaj suszoną miętę i wymieszaj.
    1 łyżeczka mięty

Jak zrobić poncz rumowy do nasączenia tortu mojito

  • Do dużego kubka wsyp cukier, dodaj rum i dopełnij wodą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    2 łyżeczki cukru pudru, 50 ml białego rumu, ciepła woda

Tort mojito – złożenie

  • Ponczem nasącz dolny blat tortu, wyłóż na niego część kremu.
  • Przykryj drugim blatem, nasącz go i nałóż krem, przykryj ostatnim blatem i nasącz go.
  • Tort schowaj do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
  • Po schłodzeniu udekoruj tort wg uznania.
Notatki
Ja tort na koniec obłożyłam kremem maślanym, na który położyliśmy masę cukrową. Tort można zamiast tego obłożyć bitą śmietaną i udekorować go świeżą miętą oraz kawałkami limonek.
Prywatne
Słowa kluczowe tort miętowy, tort z rumem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort cytrynowo-miętowy nasączony rumem

Tort miętowy z rumem – uwagi

Tort z balującą panna młodą przygotowaliśmy na wieczór panieński Gabrysi :)

Jej koleżanka poprosiła nas o zrobienie tortu jaki widziała w internecie i muszę przyznać, że ten pomysł bardzo się na spodobał.

Lubimy takie wyzwania i nowe torty :D

Główna bohaterka to dzieło mojego męża, ja zajęłam się wykończeniem i zdobieniami (tort miał być w klimacie jesiennym), a teraz możecie podziwiać efekt końcowy :)

Żeby nie było, że tort zachwycał tylko na zewnątrz, to powiem, że smak też był zupełnie odmienny od tego co do tej pory przygotowywałam, bo dziewczyny wymyśliły sobie tort inspirowany drinkiem mojito.

tort na wieczór panieński

Jak zrobić tort miętowy z rumem – wskazówki

Ja upiekłam biszkopt maślany (zwany również biszkoptem królowej Wiktorii) – jest on bardziej zwarty i jednocześnie bardziej wilgotny od tradycyjnego biszkoptu. Dodałam mu smaku przez sok cytrynowy dodany do ciasta. Biszkopt po upieczeniu przekroiłam na trzy blaty i dodatkowo nasączyłam je ponczem z białym rumem.

Aby bardziej oddać smak drinka mojito przygotowałam miętowy krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone.

Całość połączyłam razem i na koniec udekorowałam masą cukrową.

Ciekawi jesteście jak przygotować miętowy torcik?

To zapraszam na przepis pod zdjęciami. 

Ps. 

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje.

tort dla panny młodej
tort na wieczór panieński

Polecane przepisy na torty

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem