Torcik z malinami na czekoladowym cieście

Przepis na ten torcik serowo-malinowy znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam.

Przede wszystkim podwoiłam ilość masy serowej, bo  według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało :)

Torcik mascarpone sam w sobie jest bardzo smaczny, a czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt.

Mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha :)

Spróbujcie koniecznie, a sami zobaczycie, jak pysznie to wszystko razem smakuje.

Jak zrobić czekoladowy tort z mascarpone i malinami?

Zaczynamy od przygotowania puszystego ciasta czekoladowego.

Jak już wspomniałam wyżej nie jest to typowy biszkopt, gdyż tu dodajemy mleko i masło. Na dodatek mleko podgrzewamy razem z masłem, aż masło się rozpuści. 

Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną oraz trochę proszku do pieczenia, dzięki nim ciasto mocniej rośnie i jest bardziej puszyste.

Jajka miksujemy z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i prawie białą masę – podobnie jak przy biszkopcie. Potem dodajemy do nich mąkę z kakao i spulchniaczami oraz mleko z masłem.

Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy do suchego patyczka, potem go studzimy i przekrajamy na dwa blaty.

Jak zrobić krem z mascarpone?

Aby krem się wam udał musicie mieć porządnie schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę.

Śmietana kremówka się nie ubije jeśli nie będzie zimna!

Zimne mascarpone miksujecie z kremówką i cukrem pudrem – jeśli są mocno zimne to nie zajmie to dużo czasu.

Potem dodajcie do kremu część malin i bardzo delikatnie mieszacie.

Krem mascarpone z malinami nakładamy na jeden z kawałków ciasta i przykrywamy drugim.

Ciasto czekoladowe dekorujemy pozostałymi malinami. Możecie też dodatkowo posypać torcik tartą czekoladą.

Tak przygotowany torcik serowo-malinowy chowamy do lodówki na kilka godzin, tak aby ciasto się „ostało”.

Poza sezonem na maliny możecie użyć inne owoce – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Mam nadzieję, że ten tort czekoladowy z malinami przypadnie wam do gustu :) Dajcie znać w komentarzach, jak wam smakował.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, oraz zerknijcie do mojego e-booka Czekoladowe wypieki Beaty, gdzie znajdziecie przepisy na czekoladowe słodkości.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

 torcik serowo-malinowy

 tort mascarpone z malinami

 czekoladowe ciasto z malinami i mascarpone

 ciasto czekoladowe z mascarpone i malinami

 tort czekoladowy z mascarpone i malinami

 ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami

Torcik serowo-malinowy – przepis do druku

serowo malinowy1

Torcik serowo-malinowy

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z mascarpone i malinami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 7 godz 20 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 24-26 cm.

Składniki

składniki ciasta czekoladowego

składniki masy serowej:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe

  • Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
    180 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło - odstaw do przestudzenia.
    180 ml mleka, 150 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    3 jajka, 150 g cukru
  • Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
  • Wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.
  • Piecz około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

krem mascarpone

  • Maliny umyj i osusz.
    500 g malin
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem - aż się ładnie połączą i zgęstnieją.
    500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
  • Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).
  • Na jednym ze spodów zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową.
    1/2 szklanki herbaty owocowej
  • Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła.
  • Górny blat również nasącz.
  • Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem.
    mleczna czekolada
  • Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z malinami, tort z mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Torcik korzenna śliwka

Sprawdź ten przepis
torcik korzenna śliwka

Torcik cytrynowo-borówkowy

Sprawdź ten przepis

Torcik czekoladowy z sernikiem

Sprawdź ten przepis
ciasto czekoladowe