Torcik z malinami na czekoladowym cieście
Przepis na ten torcik serowo-malinowy znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam.
Przede wszystkim podwoiłam ilość masy serowej, bo według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało :)
Torcik mascarpone sam w sobie jest bardzo smaczny, a czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt.
Mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha :)
Spróbujcie koniecznie, a sami zobaczycie, jak pysznie to wszystko razem smakuje.
Jak zrobić czekoladowy tort z mascarpone i malinami?
Zaczynamy od przygotowania puszystego ciasta czekoladowego.
Jak już wspomniałam wyżej nie jest to typowy biszkopt, gdyż tu dodajemy mleko i masło. Na dodatek mleko podgrzewamy razem z masłem, aż masło się rozpuści.
Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną oraz trochę proszku do pieczenia, dzięki nim ciasto mocniej rośnie i jest bardziej puszyste.
Jajka miksujemy z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i prawie białą masę – podobnie jak przy biszkopcie. Potem dodajemy do nich mąkę z kakao i spulchniaczami oraz mleko z masłem.
Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy do suchego patyczka, potem go studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
Jak zrobić krem z mascarpone?
Aby krem się wam udał musicie mieć porządnie schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę.
Śmietana kremówka się nie ubije jeśli nie będzie zimna!
Zimne mascarpone miksujecie z kremówką i cukrem pudrem – jeśli są mocno zimne to nie zajmie to dużo czasu.
Potem dodajcie do kremu część malin i bardzo delikatnie mieszacie.
Krem mascarpone z malinami nakładamy na jeden z kawałków ciasta i przykrywamy drugim.
Ciasto czekoladowe dekorujemy pozostałymi malinami. Możecie też dodatkowo posypać torcik tartą czekoladą.
Tak przygotowany torcik serowo-malinowy chowamy do lodówki na kilka godzin, tak aby ciasto się „ostało”.
Poza sezonem na maliny możecie użyć inne owoce – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Mam nadzieję, że ten tort czekoladowy z malinami przypadnie wam do gustu :) Dajcie znać w komentarzach, jak wam smakował.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, oraz zerknijcie do mojego e-booka Czekoladowe wypieki Beaty, gdzie znajdziecie przepisy na czekoladowe słodkości.
Torcik serowo-malinowy – przepis do druku

Torcik serowo-malinowy
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 24-26 cm.
Składniki
składniki ciasta czekoladowego
- 180 g mąki pszennej (czubata szklanka)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 ml mleka
- 150 g masła
- 3 jajka - rozmiar L
- 150 g cukru
składniki masy serowej:
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g malin (albo innych owoców)
- 1/2 szklanki herbaty owocowej do nasączenia ciasta
- mleczna czekolada do dekoracji
Instrukcja
ciasto czekoladowe
- Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.180 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło - odstaw do przestudzenia.180 ml mleka, 150 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.3 jajka, 150 g cukru
- Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
- Wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.
- Piecz około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
krem mascarpone
- Maliny umyj i osusz.500 g malin
- Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem - aż się ładnie połączą i zgęstnieją.500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
- Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).
- Na jednym ze spodów zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową.1/2 szklanki herbaty owocowej
- Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła.
- Górny blat również nasącz.
- Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem.mleczna czekolada
- Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.