Torcik serowo-malinowy

na czekoladowym cieście

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam – podwoiłam ilość masy serowej, bo  według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało :)

Torcik sam w sobie jest bardzo smaczny – czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt. Mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha :)

Spróbujcie koniecznie, a sami zobaczycie, jak pysznie to wszystko razem smakuje.

Podany przepis jest na tortownicę 24-26 cm.

 

 

 

 

 

 

Torcik serowo-malinowy – przepis do druku

Torcik serowo-malinowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 180 g mąki (czubata szklanka)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego

składniki masy serowej:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g malin (albo innych owoców)
  • 1/2 szklanki herbaty owocowej do nasączenia ciasta
  • potarkowana mleczna czekolada do dekoracji

Instrukcja
 

  • Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło - odstaw do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
  • Wymieszaj i przełóż do wysmarowej lub wyłożonej papierem tortownicy.
  • Piecz około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Maliny umyj i osusz.
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).
  • Na jednym ze spodów najlepiej zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową, przykry drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła. Górny blat również nasącz. Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!