Przepis na ciasto marchewkowe z brzoskwiniami – wilgotne i pyszne :)
wpis sponsorowany
Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe, to idealna propozycja na jesień.
Pełne soczystej i zdrowej marchewki, do tego słodkie od dżemu brzoskwiniowego.
Idealnie wilgotne i proste do przygotowania.
To ciasto ma same zalety, więc koniecznie musicie je upiec :)
Polecam wam do niego Dżem Brzoskwiniowy Stovit – jest pełen dużych kawałków owoców, które potem możecie wyczuć w cieście :)
Dodam, że z przepisu otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja upiekłam je w formie o wielkości 20/30 cm – na pewno wystarczy dla każdego – nawet jak zje kilka kawałków :D
Ciasto możecie dodatkowo posmarować z góry kremem z bitej śmietany, mascarpone i dżemu brzoskwiniowego :D
Ten dodatek wynosi ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe na wyżyny ❤❤
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z produktami marki Stovit :D








Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe – przepis do druku

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
- 125 g Dżemu Brzoskwiniowego Stovit (pół szklanki)
- 300 g marchewki (około 5 dużych sztuk) drobno tartej
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 125 g Dżemu Brzoskwiniowego Stovit (pół szklanki)
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
- W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
- Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
- Wyłóż krem na ciasto.