ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Przepis na marchewkowe ciasto z dżemem brzoskwiniowym

wpis sponsorowany

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe, to idealna propozycja na jesień. To bardzo proste i szybkie ciasto marchewkowe ma dodany do środka dżem brzoskwiniowy, który dodaje mu smaku, słodyczy i wilgoci. Koniecznie upieczcie marchewkowe ciasto na weekend do kawy lub herbaty.

proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne i aromatyczne ciasta marchewkowe, to zrób to ciasto z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego.

ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym i kremem z mascarpone.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 24
Kalorie 230 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym

  • 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 180 ml oleju
  • 4 jajka ( – rozmiar L)
  • 200 g cukru trzcinowego ((1 szklanka) )
  • 125 g dżemu brzoskwiniowego ( Stovit (pół szklanki) )
  • 300 g marchewki ((około 5 dużych sztuk) drobno tartej )

składniki na krem mascarpone

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym

  • W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
    180 ml oleju, 4 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 125 g dżemu brzoskwiniowego
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczeniu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
    300 g marchewki
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
    250 g serka mascarpone, 125 g dżemu brzoskwiniowego
  • Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
    250 ml śmietany kremówki
  • Wyłóż krem na ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 230kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybkie ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym – uwagi

Pełne soczystej i zdrowej marchewki, do tego słodkie od dżemu brzoskwiniowego.

Idealnie wilgotne i proste do przygotowania.

To ciasto ma same zalety, więc koniecznie musicie je upiec :)

Polecam wam do niego Dżem Brzoskwiniowy Stovit – jest pełen dużych kawałków owoców, które potem możecie wyczuć w cieście :)

Dodam, że z przepisu otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja upiekłam je w formie o wielkości 20/30 cm – na pewno wystarczy dla każdego – nawet jak zje kilka kawałków :D

Ciasto możecie dodatkowo posmarować z góry kremem z bitej śmietany, mascarpone i dżemu brzoskwiniowego :D

Ten dodatek wynosi ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe na wyżyny ❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z produktami marki Stovit :D

Zobaczcie również moje przepisy na ciasta z warzywami. Znajdziecie tu nie tylko ciasta marchewkowe, ale również ciasta z dynią, burakami, cukinią czy też szpinakiem. Wszystkie przepyszne!

marchewkowe ciasto z kremem ciasto marchewkowe z brzoskwiniami i kremem
proste ciasto marchewkowe z kremem ciasto marchewkowe z kremem
ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym ciasto marchewkowe z brzoskwiniami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkie wypieki z marchewką

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta, babeczki a nawet ciasteczka pieczone z marchewką. Tutaj polecam takie trzy przepisy: