Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

wilgotne i pyszne :)

 

ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

 

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe, to idealna propozycja na jesień.

Pełne soczystej i zdrowej marchewki, do tego słodkie od dżemu brzoskwiniowego.

Idealnie wilgotne i proste do przygotowania.

To ciasto ma same zalety, więc koniecznie musicie je upiec :)

Polecam wam do niego Dżem Brzoskwiniowy Stovit – jest pełen dużych kawałków owoców, które potem możecie wyczuć w cieście :)

Dodam, że z przepisu otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja upiekłam je w formie o wielkości 20/30 cm – na pewno wystarczy dla każdego – nawet jak zje kilka kawałków :D

Ciasto możecie dodatkowo posmarować z góry kremem z bitej śmietany, mascarpone i dżemu brzoskwiniowego :D Ten dodatek wynosi ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe na wyżyny ❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z produktami marki Stovit :D

 

szybkie ciasto marchewkowe proste ciasto marchewkowe
 

marchewkowe ciasto z kremem ciasto marchewkowe z brzoskwiniami i kremem
 

proste ciasto marchewkowe z kremem ciasto marchewkowe z kremem
 

ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym ciasto marchewkowe z brzoskwiniami
 

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe – przepis do druku

ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 125 g (pół szklanki) Dżemu Brzoskwiniowego Stovit
  • 300 g (około 5 dużych sztuk) drobno tartej marchewki

krem:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
  • Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
  • Wyłóż krem na ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 230kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit