Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

wilgotne i pyszne 🙂

 

ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

 

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe, to idealna propozycja na jesień.

Pełne soczystej i zdrowej marchewki, do tego słodkie od dżemu brzoskwiniowego.

Idealnie wilgotne i proste do przygotowania.

To ciasto ma same zalety, więc koniecznie musicie je upiec 🙂

Polecam wam do niego Dżem Brzoskwiniowy Stovit – jest pełen dużych kawałków owoców, które potem możecie wyczuć w cieście 🙂

Dodam, że z przepisu otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja upiekłam je w formie o wielkości 20/30 cm – na pewno wystarczy dla każdego – nawet jak zje kilka kawałków 😀

Ciasto możecie dodatkowo posmarować z góry kremem z bitej śmietany, mascarpone i dżemu brzoskwiniowego 😀 Ten dodatek wynosi ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe na wyżyny ❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z produktami marki Stovit 😀

 

szybkie ciasto marchewkowe proste ciasto marchewkowe
 

marchewkowe ciasto z kremem ciasto marchewkowe z brzoskwiniami i kremem
 

proste ciasto marchewkowe z kremem ciasto marchewkowe z kremem
 

ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym ciasto marchewkowe z brzoskwiniami
 

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe – przepis do druku

Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki oleju
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 125 g (pół szklanki) Dżemu Brzoskwiniowego Stovit
  • 300 g (około 5 dużych sztuk) drobno tartej marchewki
krem:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 125 g (pół szklanki) Dżemu Brzoskwiniowego Stovit
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
  2. W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
  10. Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
  11. Wyłóż krem na ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 230 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 20 g Białka: 3 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit