Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Marchewkowy sernik przepis
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik marchewkowy na orzechowym spodzie z ciasteczek.
5
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
50
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
3
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Składniki na tortownicę 22-23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód do sernika
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(50 g)
około 120
g
kruchych ciasteczek
((ja użyłam korzenne))
60
g
masła
((4 łyżki) - rozpuszczonego )
3
łyżki
cukru
1/4
łyżeczki
soli
składniki na marchewkowy sernik
1
łyżka
masła
2
średnie
marchewki
((około 200 g), obrane i starte na małych oczkach)
0,5
szklanki
cukru
(do marchewki - 100 g)
1
szklanka
cukru
(200 g)
1
kg
sera sernikowego
(dobrego, tłustego, polecam Piątnicę)
4
jajka
(rozmiar L)
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
0,5
łyżeczki
cynamonu
0,5
łyżeczki
imbiru
1/4
łyżeczki
soli
1,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
(albo cukier waniliowy)
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
składniki na polewę (opcjonalnie):
1
szklanka
kwaśnej śmietany
((użyłam 12%) - 250 ml)
3
łyżki
cukru
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika marchewkowego
Zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki.
0,5 szklanki orzechów włoskich
Zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów.
około 120 g kruchych ciasteczek
Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
60 g masła,
3 łyżki cukru
Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
Jak zrobić sernik marchewkowy
Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru.
1 łyżka masła,
2 średnie marchewki,
0,5 szklanki cukru
Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek.
1 szklanka cukru,
1 kg sera sernikowego,
4 jajka
Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masę serową wylej na spód.
Piecz sernik marchewkowy w temperaturze 160 stopni (tryb góra-dół) przez około 80 minut.
Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
1 szklanka kwaśnej śmietany,
3 łyżki cukru
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik.
Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
sernik marchewkowy, sernik z marchewką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!