Przepis na niezwykły sernik buraczkowy
Sernik buraczkowy powstał z potrzeby chwili :)
Zastanawiałam się nad jakimś nowym, fajnym sernikiem – do tego takim, który się świetnie sprawdzi na święta wielkanocne.
Tym sposobem wpadłam na pomysł buraczkowego sernika :)
Bardzo lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z sernikiem.
Tutaj nie użyłam całego warzywa, tylko wycisnęłam sokowirówką sok i ten dodałam do ciasta (tak w zasadzie to dodałam drugą porcję soku, bo pierwszą spektakularnie rozlałam „z rozbryzgiem” po całej kuchni prawie bijąc przy tym wyczyn mojego męża, który zalał kuchnię – łącznie z sufitem – otwierając domowy podpiwek :D).
Sernik z burakiem dzięki sokowi nabrał pięknej różowej barwy (następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny, aby pomógł jeszcze podkreślić kolor) i fajnego smaku.
Myślę, że to bardzo ciekawa propozycja na świąteczne ciasto – szczególnie jeśli nie boicie się eksperymentów :)
Pamiętajcie też o serniku marchewkowym – skoro jesteśmy już przy warzywach :D
Sernik buraczkowy przepis do druku

Sernik buraczkowy
Składniki
spód:
- około 150 g ciasteczek markiz (typ oreo)
- około 60 g masła rozpuszczonego
sernik:
- 1 kg twarogu z wiaderka (użyłam Piątnicę) lub samodzielnie mielonego
- 4 jajka (użyłam L)
- 250 g cukru
- 1 szklanka soku z buraków (tak mniej więcej z 600 g buraków)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny (teraz nie dałam, ale myślę, że może się przydać)
polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- odrobina czerwonego barwnika (możecie spróbować dodać trochę soku z buraka)
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.około 150 g ciasteczek markiz, około 60 g masła
- Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.
sernik:
- Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 250 g cukru, 1 szklanka soku z buraków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny
- Wylej masę na schłodzony spód.
- Piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
polewa:
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.50 ml śmietany kremówki, odrobina czerwonego barwnika
- Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g białej czekolady
- Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
- Jeśli chcesz zrobi na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody - tak aby było lekko płynne.
- Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.
Przepis własny.