Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik dyniowy na zimno przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny dyniowy sernik bez pieczenia ze spodem z ciasteczek.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
364
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
300
g
ciasteczek
(kruchych)
0,5
łyżeczki
cynamonu
110
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na dyniowy sernik
750
g
serka mascarpone
(albo tłustego twarogu na serniki)
200
g
cukru pudru
(- 1 i 1/3 szklanki - lub do smaku)
1
łyżeczka
przyprawy do dyni
(lub przyprawy do piernika)
0,5
łyżeczki
cynamonu
250
g
puree z dyni
(odsączonego)
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
ok 25
g
żelatyny
(- 6 łyżeczek + zimna woda)
sos karmelowy
(opcjonalnie - do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić sernik dyniowy krok po kroku
Ciasteczka porządnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobny proszek - dodaj do nich cynamon oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.
300 g ciasteczek,
0,5 łyżeczki cynamonu,
110 g masła
Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia (boki zostaw puste), wsyp ciastka do foremki.
Wylep ciastkami najpierw boki tortownicy - ja to robię łyżką przylepiając ciastka do boków.
Resztą ciasteczek wylep dno tortownicy - dokładnie je uklep.
Schowaj formę z ciasteczkami do zamrażarki na około 15 minut, a w tym czasie przygotuj sernik.
Do dużej misy przełóż serek, dodaj cukier, odsączone puree z dyni i przyprawy.
750 g serka mascarpone,
200 g cukru pudru,
1 łyżeczka przyprawy do dyni,
0,5 łyżeczki cynamonu,
250 g puree z dyni
Zmiksuj wszystko razem na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej.
250 ml śmietany kremówki
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.
Żelatynę zmieszaj z zimną wodą - tak aby ją zakryła i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
ok 25 g żelatyny
Podgrzej chwilę żelatynę, aby stała się płynna - nie przegrzej jej!
Dodaj do żelatyny 1-2 łyżeczki masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty sernika i energicznie wymieszaj.
Przełóż masę sernikową do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek.
Wyrównaj powierzchnię i schowaj foremkę do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ostrożnie przejedź ostrym nożem pomiędzy bokiem foremki, a spodem ciasteczkowym.
Zdejmij obręcz foremki.
Przed podaniem polej sernik dyniowy sosem karmelowym, albo inną polewą.
sos karmelowy
Film
Uwagi
Podaję kaloryczność bez sosu karmelowego.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
364
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
28
g
Słowo kluczowe
cytrynowy sernik bez pieczenia, dyniowy sernik, sernik z dynią
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!