Babeczki porzeczkowe
z dżem z czarnej porzeczki Stovit
Zapraszam was dziś na pyszne babeczki porzeczkowe.
Podwójnie porzeczkowe.
Do ciasta dodałam Dżem z Czarnych Porzeczek Stovit, a potem jeszcze przygotowałam krem z mascarpone i dżemu.
Babeczki wyszły idealne.
Puszyste i wilgotne za razem. Z porzeczkowym nadzieniem oraz kremem, który można wyjadać łyżkami.
Do tego te babeczki robiłam razem z moją córką, miała z tego niezłą frajdę :)
Zaproście swoje dzieci do kuchni i zróbcie je razem z nimi :D
Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne domowe babeczki oraz na przepisy z wykorzystaniem dżemów firmy Stovit.
Z przepisu otrzymacie około 10-12 babeczek.








Babeczki porzeczkowe – przepis do druku

Babeczki porzeczkowe
Przepis na około 12 sztuk.
Składniki
babeczki:
- 175 g (1 szklanka i jedna czubata łyżka) mąki pszennej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 110 g miękkiego masła
- pół szklanki mleka - w temperaturze pokojowej
- 40 g kwaśnej śmietany lub jogurtu - w temperaturze pokojowej
- 2 małe jajka - w temperaturze pokojowej
- 12 łyżeczek Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit
krem:
- 250 g zimnego serka mascarpone
- około 140 g Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodaj pokrojone masło oraz połowę mleka - krótko zmiksuj.
- Dodaj jajka, resztę mleka i jogurt - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do babeczek.
- Na wierzch nałóż po łyżeczce Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit.
- Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Aby przygotować krem zmiksuj zimne mascarpone z resztą Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit (około 140 g).
- Kremem udekoruj babeczki.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 297kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Cudowne ❤ Zapisane w kolejce