Babeczki porzeczkowe

z dżem z czarnej porzeczki Stovit

 

babeczki z porzeczkami i kremem

 

Zapraszam was dziś na pyszne babeczki porzeczkowe.

Podwójnie porzeczkowe.

Do ciasta dodałam Dżem z Czarnych Porzeczek Stovit, a potem jeszcze przygotowałam krem z mascarpone i dżemu.

Babeczki wyszły idealne.

Puszyste i wilgotne za razem. Z porzeczkowym nadzieniem oraz kremem, który można wyjadać łyżkami.

Do tego te babeczki robiłam razem z moją córką, miała z tego niezłą frajdę 🙂

Zaproście swoje dzieci do kuchni i zróbcie je razem z nimi 😀

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne domowe babeczki oraz na przepisy z wykorzystaniem dżemów firmy Stovit.

Z przepisu otrzymacie około 10-12 babeczek.

 

porzeczkowe babeczki z kremem babeczki porzeczkowe z kremem mascarpone
 

waniliowe babeczki z kremem babeczki z porzeczkami i kremem
 

babeczki porzeczkowe z kremem babeczki z dżemem porzeczkowym
 

waniliowe babeczki z czarnymi porzeczkami waniliowe babeczki z kremem porzeczkowym
 

Babeczki porzeczkowe – przepis do druku

 

Babeczki porzeczkowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 175 g (1 szklanka i jedna czubata łyżka) mąki pszennej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki mleka - w temperaturze pokojowej
  • 40 g kwaśnej śmietany lub jogurtu - w temperaturze pokojowej
  • 2 małe jajka - w temperaturze pokojowej
  • 12 łyżeczek Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit
krem:
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • około 140 g Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Dodaj pokrojone masło oraz połowę mleka - krótko zmiksuj.
  3. Dodaj jajka, resztę mleka i jogurt - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
  4. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do babeczek.
  5. Na wierzch nałóż po łyżeczce Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit.
  6. Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut.
  7. Po upieczeniu babeczki ostudź.
  8. Aby przygotować krem zmiksuj zimne mascarpone z resztą Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit (około 140 g).
  9. Kremem udekoruj babeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 babeczka Kalorie: 297 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 30 g Białka: 4 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit