Babeczki porzeczkowe

z dżem z czarnej porzeczki Stovit

 

babeczki z porzeczkami i kremem

 

Zapraszam was dziś na pyszne babeczki porzeczkowe.

Podwójnie porzeczkowe.

Do ciasta dodałam Dżem z Czarnych Porzeczek Stovit, a potem jeszcze przygotowałam krem z mascarpone i dżemu.

Babeczki wyszły idealne.

Puszyste i wilgotne za razem. Z porzeczkowym nadzieniem oraz kremem, który można wyjadać łyżkami.

Do tego te babeczki robiłam razem z moją córką, miała z tego niezłą frajdę :)

Zaproście swoje dzieci do kuchni i zróbcie je razem z nimi :D

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne domowe babeczki oraz na przepisy z wykorzystaniem dżemów firmy Stovit.

Z przepisu otrzymacie około 10-12 babeczek.

 

porzeczkowe babeczki z kremem babeczki porzeczkowe z kremem mascarpone
 

waniliowe babeczki z kremem babeczki z porzeczkami i kremem
 

babeczki porzeczkowe z kremem babeczki z dżemem porzeczkowym
 

waniliowe babeczki z czarnymi porzeczkami waniliowe babeczki z kremem porzeczkowym
 

Babeczki porzeczkowe – przepis do druku

 

babeczki porzeczkowe

Babeczki porzeczkowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 297 kcal

Składniki
  

babeczki:

  • 175 g (1 szklanka i jedna czubata łyżka) mąki pszennej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki mleka - w temperaturze pokojowej
  • 40 g kwaśnej śmietany lub jogurtu - w temperaturze pokojowej
  • 2 małe jajka - w temperaturze pokojowej
  • 12 łyżeczek Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit

krem:

  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • około 140 g Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  • Dodaj pokrojone masło oraz połowę mleka - krótko zmiksuj.
  • Dodaj jajka, resztę mleka i jogurt - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do babeczek.
  • Na wierzch nałóż po łyżeczce Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit.
  • Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
  • Aby przygotować krem zmiksuj zimne mascarpone z resztą Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit (około 140 g).
  • Kremem udekoruj babeczki.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 297kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit