Babeczki z truskawkami i kremem

W tym roku truskawki bardzo obrodziły i wszędzie jest ich masa – na dodatek w bardzo dobrej cenie :) Korzystam więc ile się da i oto kolejny przepis z truskawkami – tym razem na babeczki z truskawkami.

Truskawki (w postaci musu) dodajemy do samego ciasta, dodatkowo też dekorujemy nimi babeczki.

Przepis znalazłam tutaj (robiłam z połowy porcji) – zrezygnowałam tylko z kremu maślanego (myślę, że to średni pomysł w czasie upałów) i nie dodawałam do ciasta barwnika.

Z podanej porcji otrzymacie co najmniej 12 sztuk.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

babeczki z truskawkami

babeczki z truskawkami

babeczki z truskawkami

z truskawkami

z truskawkami

babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmiksuj truskawki na mus.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mus truskawkowy i mleko.
  • Zmiksuj cukier z jajkiem i białkami.
  • Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, mleko i roztopione masło.
  • Przełóż ciasto do papilotek -max do wysokości 2/3, bo babeczki dość mocno rosną.
  • Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Gotowe babeczki wystudź.

wykonanie kremu:

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj do niej cukier puder i w porcjach serek mascarpone.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
  • Udekoruj świeżymi truskawkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!