Babeczki z truskawkami i kremem
W tym roku truskawki bardzo obrodziły i wszędzie jest ich masa – na dodatek w bardzo dobrej cenie :) Korzystam więc ile się da i oto kolejny przepis z truskawkami – tym razem na babeczki z truskawkami.
Truskawki (w postaci musu) dodajemy do samego ciasta, dodatkowo też dekorujemy nimi babeczki.
Przepis znalazłam tutaj (robiłam z połowy porcji) – zrezygnowałam tylko z kremu maślanego (myślę, że to średni pomysł w czasie upałów) i nie dodawałam do ciasta barwnika.
Z podanej porcji otrzymacie co najmniej 12 sztuk.
Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Babeczki z truskawkami
Składniki
składniki ciasta:
- ok. 100 g truskawek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku po pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 2 białka
składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki do dekoracji
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj truskawki na mus.
- W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce zmieszaj razem mus truskawkowy i mleko.
- Zmiksuj cukier z jajkiem i białkami.
- Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, mleko i roztopione masło.
- Przełóż ciasto do papilotek -max do wysokości 2/3, bo babeczki dość mocno rosną.
- Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Gotowe babeczki wystudź.
wykonanie kremu:
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj do niej cukier puder i w porcjach serek mascarpone.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
- Udekoruj świeżymi truskawkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dziękuję :)
Jakie piękne babeczki! :)
jakie cudeńka! pyszności.