Przepis na babeczki krówkowo-orzechowe z masą kajmakową
Dziś coś dla wielbicieli słodkości i orzechów – babeczki krówkowo-orzechowe :)
Babeczki są pyszne, puszyste i mięciutkie.
Nie bójcie się też tego kajmaku – bo wcale nie sprawia, że babki są przeraźliwie słodkie.
Orzechy przyjemnie chrupiąc idealnie wypływając na teksturę babeczek.
Te maleństwa na pewno zasmakują wszystkim – i dużym i małym.
Uprzedzam – to jest porcja na dużą ilość babeczek.
Spokojnie wyjdzie wam około 24 sztuk.
Babeczki kajmakowe z orzechami mocno rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta, bo wam po prostu zaczną wypływać :)
Jeśli taka ilość to dla was za dużo, to spokojnie zróbcie je z połowy porcji.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki i muffinki.






Te babeczki pierwszy raz piekłam w 2012 roku i wtedy tak wyglądały :)
Babeczki krówkowo-orzechowe – przepis do druku

Babeczki krówkowo-orzechowe
Składniki
- 450 g mąki (3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 puszki masy kajmakowej - użyłam z Gostynia puszka 510 g - resztę możesz zużyć na polewę
- orzechy w ilości dowolnej - ja dałam około 50 g
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 5 łyżek cukru trzcinowego
- Sypkie produkty wymieszaj razem i dodawaj do masy jajecznej na zmianę z mlekiem i olejem.450 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki kakao, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju
- Na koniec dodaj masę krówkową i dokładnie zmiksuj.3/4 puszki masy kajmakowej
- Orzechy posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.orzechy
- Nakładaj ciasto do foremek na babeczki - maksymalnie do 2/3 wysokości.
- Piecz około 20 minut.
- Pozostały kajmak (1/4 puszki) lekko podgrzej, dosyp do niego około 50 cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym lukrem posmaruj wierzch babeczek.
- Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.