Babeczki krówkowo-orzechowe

czekoladowe babeczki z kajmakiem

 

Dziś coś dla wielbicieli słodkości i orzechów – babeczki krówkowo-orzechowe :)

Babeczki są pyszne, puszyste i mięciutkie. Nie bójcie się też tego kajmaku – bo wcale nie sprawia, że babki są przeraźliwie słodkie.

Orzechy przyjemnie chrupiąc idealnie wypływając na teksturę babeczek.

Te maleństwa na pewno zasmakują wszystkim – i dużym i małym.

Uprzedzam – to jest porcja na dużą ilość babeczek.

Spokojnie wyjdzie wam około 24 sztuk.

Babeczki mocno rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta, bo wam po prostu zaczną wypływać :)

Jeśli taka ilość to dla was za dużo, to spokojnie zróbcie je z połowy porcji.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki i muffinki.

 

babeczki kajmakowo-orzechowe babeczki krówkowo-orzechowe
 

krówkowe babeczki z orzechami babeczki kajmakowe z orzechami
 

babeczki czekoladowe z kajmakiem babeczki kajmakowo-orzechowe
 

Te babeczki pierwszy raz piekłam w 2012 roku i wtedy tak wyglądały :)

babeczkakrowka

Babeczki krówkowo-orzechowe – przepis do druku

 

czekoladowe babeczki z kajmakiem

Babeczki krówkowo-orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 24 sztuki
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 24
Kalorie 220 kcal

Składniki

  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 puszki z masy krówkowej - użyłam z Gostynia puszka 510 g
  • orzechy w ilości dowolnej - ja dałam około 50 g

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Sypkie produkty wymieszaj razem i dodawaj do masy jajecznej na zmianę z mlekiem i olejem.
  • Na koniec dodaj masę krówkową i dokładnie zmiksuj.
  • Orzechy posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  • Nakładaj ciasto do foremek na babeczki - maksymalnie do 2/3 wysokości.
  • Piecz około 20 minut.
  • Pozostały kajmak lekko podgrzej, dosyp do niego około 50 cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowanym lukrem posmaruj wierzch babeczek.
  • Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 220kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!