czekoladowe babeczki z kajmakiem

Przepis na babeczki krówkowo-orzechowe z masą kajmakową

Mmm… te babeczki z kajmakiem i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Są proste do zrobienia, ale smakują jak z prawdziwej cukierni. Miękkie i wilgotne ciasto, wypełnione pysznym kajmakiem i chrupiącymi orzechami, to połączenie, które rozpływa się w ustach. Idealne na słodki poczęstunek lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te babeczki!

babeczki krówkowo-orzechowe

Babeczki krówkowo-orzechowe przepis krok po kroku

Już dziś wypróbuj mój przepis na pyszne i proste słodkie babeczki z masą kajmakową i orzechami. Takie babeczki to doskonały deser, a nawet drugie śniadanie do pracy, czy do szkoły.

czekoladowe babeczki z kajmakiem

Babeczki krówkowo-orzechowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i sycące babeczki z masą kajmakową i orzechami. Z tego przepisu otrzymacie mnóstwo pysznych i słodkich babeczek :)
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 24
Kalorie 220 kcal
Składniki

składniki na babeczki kajmakowe z orzechami

  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (- ok 75 g)
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 1,5 szklanki mleka (- 360 ml)
  • 0,5 szklanki oleju (- 125 ml)
  • 3/4 puszki masy kajmakowej (- użyłam z Gostynia puszka 510 g – resztę możesz zużyć na polewę)
  • orzechy (w ilości dowolnej – ja dałam około 50 g)
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki krówkowo-orzechowe

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 5 łyżek cukru trzcinowego
  • Sypkie produkty wymieszaj razem i dodawaj do masy jajecznej na zmianę z mlekiem i olejem.
    450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki kakao, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju
  • Na koniec dodaj masę krówkową i dokładnie zmiksuj.
    3/4 puszki masy kajmakowej
  • Orzechy posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
    orzechy
  • Nakładaj ciasto do foremek na babeczki – maksymalnie do 2/3 wysokości.
  • Piecz około 20 minut.
  • Pozostały kajmak (1/4 puszki) lekko podgrzej, dosyp do niego około 50 cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowanym lukrem posmaruj wierzch babeczek.
  • Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 220kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe babeczki kajmakowe, czekoladowe babeczki z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki kajmakowo-orzechowe

Babeczki kajmakowe z orzechami – uwagi

Dziś coś dla wielbicieli słodkości i orzechów – babeczki krówkowo-orzechowe. Babeczki są pyszne, puszyste i mięciutkie. Nie bójcie się też tego kajmaku – bo wcale nie sprawia, że babki są przeraźliwie słodkie. Orzechy przyjemnie chrupiąc idealnie wypływając na teksturę babeczek. Te maleństwa na pewno zasmakują wszystkim – i dużym i małym. Uprzedzam – to jest porcja na dużą ilość babeczek. Spokojnie wyjdzie wam około 24 sztuk. Babeczki kajmakowe z orzechami mocno rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta, bo wam po prostu zaczną wypływać. Jeśli taka ilość to dla was za dużo, to spokojnie zróbcie je z połowy porcji.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki i muffinki.

krówkowe babeczki z orzechami
babeczki kajmakowe z orzechami
babeczki czekoladowe z kajmakiem
babeczki kajmakowo-orzechowe

Te babeczki pierwszy raz piekłam w 2012 roku i wtedy tak wyglądały :)

babeczkakrowka

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie babeczki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.