Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Patelnia Woll Diamond – recenzja

By |2018-04-11T14:00:02+00:002017 Listopad 25th|RECENZJE|

Patelnia Woll Diamond – recenzja

 

patelnia woll diamond - recenzja

 

Od jakiegoś czasu mam niewątpliwą przyjemność testować w swojej kuchni patelnię do smażenia bez tłuszczu Woll Diamond.

Muszę przyznać, że jest to chyba najlepsza patelnia jaką posiadam i jaką kiedykolwiek miałam.

Ta tytanowa patelnia do smażenia bez tłuszczu wykonana jest z jednolitego odlewu i ma kilka warstw powłoki, dzięki czemu szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło, a smażenie (i nie tylko) przebiega szybciej i sprawniej.

Patelnia jest nieprzywieralna – sprawdziłam to wielokrotnie na różnych produktach – smażyłam beztłuszczowo kurczaka w przyprawach, robiłam danie chińskie, karmelizowałam owoce i orzechy, a także smażyłam pizzę – tak, tak pizzę 🙂

Nic do niej mi nie przywarło, a na dodatek  umycie potem patelni to był przysłowiowy „pryszcz”.

Specjalnie nie namaczałam jej przed myciem (co zwykle robię z innymi swoimi patelniami) i wszystko schodziło w przeciągu kilku sekund – i to bez szczególnego drapania.

Bo tą patelnię możecie drapać, jeśli macie taką ochotę 😉

Co prawa ja o nią dbam, bo zamierzam ją używać przez lata, ale producent mówi, że możecie ją nawet wpakować do zmywarki i „wyprać”.

Ja, jak dotąd w ogóle nie potrzebowałam takich restrykcyjnych rozwiązań, ta patelnia myje się jak marzenie.

Dodatkowym plusem modelu Diamond jest odpinana rączka – daje to wam dodatkowe korzyści – po pierwsze – patelnia zajmuje mniej miejsca w szafce, a po drugie możecie w niej zapiekać dania w piekarniku (patelnie ze zwykłą rączką, albo wcale nie mogą być używane w piekarniku, albo w ogóle się do niej nie mieszczą). Myślę, że taką patelnię z odpinaną rączką powinien każdy mieć – chociaż jedną 😉

Moja patelnia jest spora – 28 cm średnicy i ma dodatkowo wysokie boki – zaletą takiej patelni jest to, że możecie jej używać zamiast woka – ja przygotowałam na niej kurczaka słodko-kwaśnego dla całej mojej 4-osobowej rodziny (jej pojemność to 3,5 litra).

Patelnię Woll Diamond możecie używać na wszystkich typach kuchenek, w piekarniku i w zmywarce. Możecie nawet używać na niej metalowe łopatki, chociaż używając silikonowe lub drewniane znacznie wydłużycie jej żywotność.

Do patelni możecie też dobrać pasującą i bardzo szczelną pokrywkę. Niestety minusem jest, że nie jest ona w zestawie z patelnią i musicie za nią oddzielnie zapłacić.

Drugim minusem (chociaż zarazem plusem) jest jej ciężar. Patelnia jest masywna i ciężka, machanie nią i podrzucanie naleśników nie wchodzi w grę. Za to stoi stabilnie na kuchence i nie musicie się obawiać, że się przechyli czy wywróci. I nie bójcie się – do mycia ją podniesiecie 😉

 

patelnia woll smażone jabłka

 

patelnia woll diamond

 

patelnia woll diamond

 

patelnia woll zbliżenie i spód

 

patelnia woll diamond rączka

 

Patelnia jest tak duża, że spokojnie zmieścicie w niej obiad „na dwa dni”. Ja przygotowałam na niej mojego kremowego kurczaka. Najpierw podsmażyłam (tylko z odrobiną oleju) kawałki kurczaka, a potem przygotowałam sos – rodzinka była wniebowzięta 🙂

 

kremowy kurczak przygotowany na patelni woll

 

Przetestowałam na patelni Woll bezpiekarnikowe smażenie pizzy i muszę powiedzieć, że jestem szczerze zaskoczona, jak to jest proste i przede wszystkim szybkie. Patelnia szybko się nagrzewa i kumuluje ciepło w spodzie i bokach patelni. Gdy ją przykryjecie pokrywką, to robi się w środku mikro piekarnik i taką pizzę możecie mieć gotową w jakieś 12 minut. A do tego wychodzi ona rewelacyjnie.

Już widzę, jak mój syn wracając ze szkoły sam sobie robi taką pizzę – czad!

Oto moja pizza margheritta z patelni.

 

patelnia woll diamond pizza z patelni

 

Dawno temu robiłam tartę tatin i bardzo mi smakowała. Jednak blog o wypiekach rządzi się swoimi prawami i rzadko mam przyjemność powtarzać swoje przepisy. Tamtą tartę najpierw przygotowałam wstępnie na patelni, a potem zapiekałam w naczyniu żaroodpornym. Teraz, gdy trafiła się mi taka możliwość, postanowiłam przetestować patelnię Woll Diamond w piekarniku 😀

Najpierw skarmelizowałam jabłka na patelni razem z masłem i cukrem, potem przykryłam je ciastem francuskim i upiekłam w piekarniku.

Ciacho wyszło doskonałe, bez przypaleń i gorzkiego karmelu, a do tego idealnie wypieczone.

 

patelnia do smażenia bez tłuszczu

 

tarta tatin przygotowana na patelni woll

 

Przy okazji powiem kilka słów o nożu Woll. Na początku, że tak powiem „przy pierwszym chwycie” stwierdziłam, że rączka jest trochę dziwna i że jestem ciekawa jak będzie „leżał” przy dłużej pracy. Jak tak teraz sobie myślę, to używam go często i w trakcie nigdy mi nie przyszło do głowy, że leży niewygodnie, ale jednak jego główną zaletą jest jego ostrość. Nie miałam ostrzejszego noża w kuchni – do tej pory ciągle używałam noże ząbkowane, bo były one według mnie najostrzejsze i najwygodniejsze. Otóż ten nóż jest tak ostry, że chleb, czy wędlinę tnie jak miękkie masło. Czasami to aż się boję, że sobie coś utnę (ja i noże nie do końca się dogadujemy – ciągle jestem pocięta, a raz to nawet wbiłam sobie nóż w środek dłoni – to boli, nie próbujcie w domu ;)). Jeśli więc szukacie porządnego, ostrego noża, to mogę noże Woll  polecić z całego sumienia 😀

Podsumowującpatelnia do smażenia bez tłuszczu Woll Diamond jest patelnią idealną – o ile nie planujecie wywijać nią jak kijem do basebolla (złość na mężu proszę jednak wyładowywać wałkiem ;)). Świetnie się na niej smaży i jeszcze lepiej myje. Jeśli macie większą rodzinę – to polecam większe rozmiary, bo przygotujecie na raz cały obiad – nawet na dwa dni.

Producent jest pewny niezawodności tej patelni i po testach wiem już dlaczego 😀

Nie wspomniałam jeszcze o cenie tego cuda – otóż kosztuje niestety nie mało i może to zniechęcić wielu z was. Jednakże muszę powiedzieć, że jej żywotność jest tak duża, że patelnia starczy wam na lata i zamiast kupować co roku patelnię za 100-150 zł – lepiej kupić jedną droższą, ale porządniejszą.

Dodatkowo teraz możecie zrobić zakupy w sklepie z patelniami do naleśników, patelniami do smażenia bez tłuszczu Woll z rabatem w wysokości 15 % na cały koszyk! – gorąco was zachęcam do skorzystania. Aby dostać rabat musicie podać hasło – WYPIEKI15 😀 

Zakupy z rabatem możecie zrobić do 30 grudnia 2017 r.

Więcej o tych patelniach możecie poczytaj tutaj.

 

Reklama

2 komentarze

  1. Oj przydałaby się taka dobra patelnia! 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: