500gmąki pszennej(typ 650-720, można zastąpić częścią mąki pełnoziarnistej)
1,5łyżeczkisoli
ziarenka(np. słonecznika - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb na maślance
Drożdże włóż do kubeczka, dodaj cukier oraz letnią wodę - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 60 ml wody
W tym czasie lekko podgrzej maślankę, aby była letnia.
250-360 ml maślanki
Do misy miksera wsyp mąkę (ja użyłam 100 g mąki pełnoziarnistej i 400 g mąki chlebowej), sól i dodaj jedną szklankę maślanki.
500 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach miksera.
Jeśli trzeba, to dodaj resztę maślanki - ja używałam mąkę pełnoziarnistą, więc potrzebowałam więcej maślanki w cieście.
Na koniec dodaj ziarenka - jeśli używasz i krótko zmiksuj (ja dodałam 50 g ziaren słonecznika i podaję kaloryczność z nimi).
ziarenka
Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zmieszaj i przełóż do przygotowanej foremki (posmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Foremkę z chlebem przykryj i odstaw na około 30 minut, tak aby chleb podrósł.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (tryb góra/dół).
Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 15 minut (jeśli chcesz, aby chleb był bardziej chrupiący, to na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą).
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb ostrożnie wyjmij z foremki i ostudź na kratce.