Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.
100 g cukru, 2 łyżki wody
Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
500 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g cukru
Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
3 żółtka, 2 jajka
Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.