Żelatynę zalej wodą - tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
10 g żelatyny
W rondelku podgrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
75 ml wody, 150 g cukru, 100 g słodzonego mleka skondensowanego
Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści - jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.
175 g białej czekolady
Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy - delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.
barwnik spożywczy
Odstaw polewę do wystudzenia - do temperatury około 30 stopni - musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne - wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
Pozostaw ciasto na kilkanaście minut - tak aby spłynął nadmiar polewy.
Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin - tak aby polewa stężała.
Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później - wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.