Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
6 sztuk pomarańczy
Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
0,5 litra wody, 500 g cukru
Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.
sok z jednej cytryny
Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.