Dodaj do niego cukier, jogurt naturalny, wanilię i jajko - zmiksuj.
100 g cukru trzcinowego, 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 jajko
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
300 g mąki pełnoziarnistej, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
Dodaj mąkę do mokrych składników na zmianę z mlekiem.
180 ml mleka
Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość na raz, to wydłuż czas pieczenia do 45-50 minut).
Po upieczeniu ciasto wystudź i zetnij ostrym nożem wypukłe czubki.
Jak zrobić krem jogurtowy do ciasta
Jogurt grecki zmieszaj z miodem - dodaj go do smaku.
800 g jogurtu greckiego, 3-4 łyżki miodu
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - trochę ponad poziom żelatyny, poczekaj aż żelatyna napęcznieje i wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
2 czubate łyżeczki żelatyny, woda
Wymieszaj dokładnie, dodaj 2 łyżki jogurtu i wymieszaj.
Wlej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie zmiksuj.
Jeśli krem jest dość rzadki to wstaw do go lodówki, aby lekko stężał.
Dietetyczne ciasto czekoladowe - wykończenie
Na jednym blacie ciasta zapnij obręcz z tortownicy, wyłóż na wierzch trochę ponad połowę kremu jogurtowego, na wierzchu ułóż połowę owoców.
ok 0,5 kg świeżych owoców
Przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę kremu i resztę owoców.
Ścięte czubki ciasta możesz pokruszyć i posypać nimi wierzch owoców.
Ciasto schowaj do lodówki aby krem stężał.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z miodem (albo z odrobiną śmietany kremówki) - polej nią ciasto przed podaniem.