Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Banoffee w szklankach
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybki deser w szklankach z bananami i sosem toffee.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas całkowity
15
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
Składniki
ciasteczka owsiane
lub inne ulubione - po 2-3 sztuki na porcję
1
banan
sok
z połowy cytryny - można pominąć
125
g
serka mascarpone
zimnego
125
ml
śmietanki kremówki
zimnej
sos toffee
czekolada
mleczna lub gorzka - do dekoracji
Instrukcja
Ciasteczka pokrusz i wyłóż nimi dno 4 szklaneczek.
ciasteczka owsiane
Banana pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny i ułóż na ciasteczkach.
1 banan
Polej owoce sosem toffee.
sos toffee
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
125 g serka mascarpone,
125 ml śmietanki kremówki
Nałóż krem na banany.
Wierzch deseru udekoruj wiórkami z czekolady (zrobisz je łatwo używając nożyka szczelinowego do obierania warzyw :)).
czekolada
Wierz możesz też dodatkowo polać sosem toffee.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!