Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
Dodaj cukier i zamieszaj - gotuj aż cukier się rozpuści.
70 gg cukru
Jeśli używasz laskę wanilii, to wyjmij ją z mleka, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka - dodaj je do garnka.
Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
4 łyżeczki żelatyny, woda
Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę - przygotuj ją z mniejszej ilości wody - około 300-350 ml.
galaretka owocowa
Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.