4łyżkitrzcinowego cukru((można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze)
Instrukcja
Jak zrobić creme brulee
Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
250 ml śmietany kremówki, 0,5 laski wanilii, około 3 łyżki cukru
Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
Wyłącz śmietanę.
Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.
3 żółtka
Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
Piecz creme brulee w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni (tryb góra/dół) przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
Na wierzch kremu nasyp po łyżce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )
4 łyżki trzcinowego cukru
Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.