Podgrzej kremówkę z kakao, w trakcie mieszaj, aby kakao się dobrze rozpuściło. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 30 minut, ciągle mieszając.
500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki gorzkiego kakao
Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, mieszaj do momentu aż się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną.
150 g czekolady
Podgrzej mleko, cukier i sól.
250 ml mleka, 150 g cukru, 1 szczypta soli
Żółtka ubij razem.
5 żółtek
Powoli wlej ciepłe mleko do żółtek i ciągle ubijaj masę.
Przelej masę do garnuszka i gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy – ciągle mieszaj.
Przelej całość do śmietany z czekoladą, dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię.
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Miskę włóż do zimnej wody i mieszaj masę, do momentu aż się ochłodzi.
Potem wstaw mieszankę do lodówki i mocno schłodź.
Dodaj posiekane orzechy, pianki oraz posiekaną czekoladę.
Teraz można ją przelać do maszyny do lodów, albo włożyć do zamrażarki (wtedy trzeba lody mieszać, co około pół godziny, do momentu aż będą mocno gęste). Gdy lody są już gęste dodaj pianki, orzechy i połamaną czekoladę, wymieszaj.