Podgrzej w rondelku mleko, cukier, sól, 250 ml kremówki i korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki.
200 ml mleka, 500 ml śmietany kremówki, ¾ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 10 kawałków kory cynamonowej
Gdy mieszanina się zagotuje – zestaw ją z ognia, przykryj i odstaw na godzinę do ostygnięcia.
Po tym czasie ponownie podgrzej mieszaninę i usuń z niej cynamon.
Drugą kremówkę przelej do dużej miski.
Żółtka zmiksuj i powoli wlej do nich gorącą mieszaninę mleka.
5 żółtek
Wymieszaj i ponownie przelej do garnka.
Gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszaj aby się nie przypaliła.
Masę przelej przez sito do kremówki w misce.
Mieszaj, aż do ostudzenia (można miskę włożyć do zimnej kąpieli).
Schłodź mieszankę (najlepiej przez noc), a potem umieść w maszynie do lodów i mieszaj aż masa zgęstnieje, albo w zamrażarce (wtedy mieszaj co jakiś czas).