Żelatynę zalej odrobiną wody - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
1 łyżeczka żelatyny
Chałwę pokrusz i zmiksuj dokładnie z twarogiem - sprawdź smak - jeśli trzeba to dodaj trochę erytrolu lub ksylitolu.
250 g lekkiego twarogu, 150 g chałwy, erytrol
Żelatynę podgrzej - ja ją grzeję niecałe 10 sekund w mikrofalówce. Możesz też zgotować wodę w czajniku, wlać ją do miski i wstawić do niej naczynie z żelatyną - mieszaj aż żelatyna stanie się płynna.
Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę twarogu z chałwą i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty twarogu i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus do 4 szklaneczek i schowaj do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem nałóż na mus trochę konfitury Stovit.
konfitura
Możesz też dodatkowo pokruszyć na wierzch trochę chałwy.