Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie ciasta czekoladowego
W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj łyżką albo mieszadłem.
80 ml oleju, 1 jajko, 180 ml mleka
Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
180 ml wrzącej wody
Krok 2 - przygotowanie formy do pieczenia ciasta
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką - możesz też użyć bułkę tartą albo kaszę mannę.
Przelej ciasto.
Krok 3 - pieczenie ciasta czekoladowego
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia w trybie góra/dół i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Patyczek włożony w środek ciasta po wyciągnięciu musi być suchy i nieoblepiony mokrym ciastem. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż trochę czas pieczenia - możesz też zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie samego dołu.
Po upieczeniu ciasto czekoladowe ostudź.
Krok 4 - przygotowanie czekoladowego ganache na ciasto
Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
250 ml śmietany kremówki
Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
250 g czekolady
Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj - aż czekolada się dobrze rozpuści i utworzy jednolitą i gładką masę.
Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Film
Uwagi
Ja od dłuższego czasu dość mocno tnę używany w przepisach cukier i jestem przyzwyczajona do mniej słodkich ciast. Tutaj idzie sporo gorzkiego kakao, więc ciasto jest mało słodkie. Możecie dodać do ciasta pół szklanki (100 g) cukru więcej - albo do smaku, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta.Co zamiast ganache?Możecie zrobić prostą polewę czekoladową - wystarczy podgrzać 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną mleczną czekoladę - wymieszać, ostudzić i gdy zgęstnieje polać nią ciasto. Właśnie do filmu przygotowałam taką lżejszą polewę czekoladową.