Mocno rozdrobnione ciasteczka (u mnie herbatniki) zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wylep nimi dno foremki.
ok 130 g herbatników czekoladowych, ok 60 g masła
Schowaj do lodówki na czas przygotowania sernika.
Jak zrobić sernik kajmakowy na zimno
Twaróg przełóż do większej miski, dodaj masę kajmakową - mniej więcej 2/3 puszki i zmiksuj. Możesz sprawdzić smak masy i jeśli jest za mało słodka dodać więcej kajmaku, albo trochę cukru pudru.
600 g twarogu, ok 250-300 g masy kajmakowej
Dodaj śmietanę kremówkę i zmiksuj krótko do połączenia składników.
150 ml śmietany kremówki, cukier puder
Żelatynę zalaną zimną wodą podgrzej krótko, aby stała się płynna.
4 łyżeczki żelatyny
Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty sernika i szybko zmiksuj.
Przełóż sernik kajmakowy na wierzch z ciasteczek i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
100 g czekolady mlecznej, 100 ml śmietany kremówki
Twaróg przełóż do miski i dodaj rozpuszczoną czekoladę - zmiksuj razem.
400 g twarogu
Przygotuj żelatynę jak przy części kajmakowej, podgrzej, dodaj trochę sernika czekoladowego i zmiksuj całość do połączenia.
3 łyżeczki żelatyny
Wyłóż sernik czekoladowy na sernik kajmakowy i schowaj do lodówki.
Jak zrobić sernik mars na zimno - wykończenie
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku i dodaj do gorącej połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia - ostudź lekko.
100 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady gorzkiej
Stężony sernik wyjmij z lodówki i posmaruj jego wierzch pozostałą masą kajmakową.
ok 200 g masy kajmakowej
Na kajmak wylej przestudzoną polewę czekoladową i rozprowadź dokładnie.
Batoniki mars pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu sernika.