Zmiksuj razem szpinak, jajko, maślankę, olej i sok z cytryny na gładką masę.
75 g szpinaku, 1 jajko, 150 ml maślanki, 1,5 łyżki soku z cytryny, 40 ml oleju
W większej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru
Dodaj do suchych składników mokre i wymieszaj lub zmiksuj.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki - ja swoją foremkę do pieczenia posmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Piecz ciasto szpinakowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić ciasto red velvet do tortu
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z sodą i kakao, dodaj cukier i wymieszaj.
375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 250 g cukru
W drugiej misce zmiksuj krótko olej, maślankę, jajka, barwnik, wanilię i ocet.
240 ml oleju, 360 ml maślanki, 2 jajka, ok 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj mokre składniki do suchych..
Krótko zmieszaj razem składniki albo zmiksuj.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki - możesz ciasto podzielić na dwie porcje i piec w oddzielnych formach.
Piecz ciasto red velvet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół). Jeśli pieczesz ciasto w dwóch oddzielnych foremkach, to piecz je przez około 35-40 minut. Jeśli pieczesz ciasto na raz w jednej formie, to piecz je około 55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić frużelinę z żurawiny
Żurawinę przełóż do rondelka (jeśli używasz mrożoną, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać), dodaj cukier i sok pomarańczowy.
200 g żurawiny, 100 g cukru, ok 150 ml soku pomarańczowego
Gotuj żurawinę na małym ogniu, aż zacznie pękać i zmięknie, a sok się lekko zredukuje.
Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z niedużą ilością wody, tak aby stała się płynna.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodaj mąkę do gotującej się żurawiny i wymieszaj energicznie. Gdy żurawina zgęstnieje zdejmij ją z palnika i zostaw do ostudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.
500 g serka mascarpone, 70 g cukru pudru
Wlej zimną kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty kremem.
250 ml śmietany kremówki
Tort bożonarodzeniowy - złożenie
Z ciasta red velvet odkrój ostrym nożem wybrzuszony wierzch - możesz go zjeść :)
Odetnij lekko wierzch z ciasta szpinakowego i odciętą część zmiksuj na drobno, albo mocno pokrusz.
Przekrój ciasto red velvet na dwa mniej więcej równo grubościowo blaty.
Na płaskim talerzu lub podkładzie ułóż spodni blat ciasta red velvet i załóż na niego rant - jeśli nie masz specjalnego rantu, to zapnij na nim rant od tortownicy w której piekło się ciasto.
Nałóż na ciasto mniej więcej 1/4-1/3 kremu.
Na krem wyłóż połowę frużeliny z żurawiny, ale tak, aby nie dotykała brzegów.
Ułóż blat ciasta szpinakowego, nałóż na niego mniej więcej 1/3 kremu i resztę żurawiny.
Połóż na wierzchu drugi blat ciasta red velvet.
Posmaruj wierzch ciasta cienką warstwą kremu i chowaj tort (razem z obręczą) do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Wyjmij tort z lodówki i zdejmij ostrożnie obręcz.
Wyrównaj boki tortu - jeśli masz jeszcze trochę kremu, to możesz go delikatnie posmarować po bokach.