Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto brownie z białej czekolady przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowe i mocno czekoladowe ciasto z białą czekoladą i słodzonym mlekiem skondensowanym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Kalorie
407
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm lub odrobinę większa.
Składniki
składniki na brownie z białej czekolady
110
g
masła
(miękkiego)
170
g
białej czekolady
(lub szklanka groszków z białej czekolady)
ok 400
g
słodzonego mleka skondensowanego
1
jajko
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić brownie z białej czekolady
Masło i posiekaną czekoladę umieść w misce i podgrzej w mikrofalówce przez około 1 minutę.
110 g masła,
170 g białej czekolady
Dokładnie wymieszaj razem rozpuszczone masło z czekoladą - jeśli czekolada się nie rozpuściła w całości, to podgrzej całość jeszcze chwilkę.
Dodaj do masy czekoladowej mleko skondensowane i wymieszaj.
ok 400 g słodzonego mleka skondensowanego
Dodaj jajko, sól i wanilię - wymieszaj.
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia.
225 g mąki pszennej
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
Piecz brownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut (ciasto może być jeszcze lekko lepkie w środku).
Wyjmij foremkę z piekarnika i ostudź na kratce.
Przed podaniem możesz brownie dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
407
kcal
Weglowodany:
49
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
ciasto z białą czekoladą, ciasto z mlekiem skondensowanym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!