W większej misce umieść mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i sól.
345 g mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli
Dodaj mocno zimne masło pokrojone na nieduże kawałki.
113 g masła
Posiekaj razem krótko składniki - najlepiej nożem, albo specjalnym narzędziem do zagniatania kruchego ciasta - możesz je te zmiksować krótko malakserem. Ciasto ma być grudkowe, a kawałki masła oblepione mąką.
Dodaj porcjami zimną maślankę zagniatając ciasto - teraz możesz już zacząć zagniatać ciasto dłońmi.
225 g maślanki
Dodaj tarty ser żółty i zagnieć ciasto. Na początku ser będzie się dość trudno łączył z resztą ciasta, ale im dłużej będziesz zagniatać, tym więcej się go połączy z ciastem.
ok 200 g sera
Wyjmij ciasto na blat, aby łatwiej zagnieść ciasto w jednolitą kulkę i ugniataj taż cały ser się połączy z ciastem i otrzymasz jednolite ciasto.
Lekko posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka na dość cienki placek - taki około 1 cm grubości.
Złóż jeden bok ciasta do środka (jak kartkę papieru). Zobacz na zdjęciu albo na załączonym do przepisie filmie, jak wygląda prawidłowe składanie ciasta.
Złóż drugi bok ciasta do środka, tak aby nałożyć go na złożone wcześniej ciasto.
Ponownie rozwałkuj ciasto na placek i złóż tak samo jak poprzednio.
Trzeci raz rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
Rozwałkuj ciasto na wielkość około 17/25 cm i zawiń w folię spożywczą. Schowaj ciasto do lodówki na około 15 minut aby się lekko schłodziło.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni - w trybie góra/dół.
Schłodzone ciasto odwiń z folii i ułóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto ostrym nożem na 10 bułeczek - ja najpierw przecięłam ciasto wzdłuż na pół, a następnie pokroiłam te dwa paski na bułeczki. Lekko je rozsuń, aby miały miejsce na rośnięcie w trakcie pieczenia.
Posmaruj wierzch bułeczek mlekiem za pomocą pędzelka silikonowego.
Jeśli chcesz to posyp je z wierzchu dodatkowym tartym serem.
Piecz bułeczki około 15-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu lekko przestudź i podaj jeszcze ciepłe. Takie bułeczki doskonale smakują same, ale posmarowane rozpływającym się masłem są jeszcze pyszniejsze!