Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Domowy twaróg przepis
Wypieki Beaty
Przepis na twaróg domowy z mleka i maślanki.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na domowy twaróg
3
litry
tłustego mleka
(świeżego (!) lub mleka od gospodarza)
1
litr
maślanki
sok z połowy cytryny
((lub ocet))
Instrukcja
Jak zrobić domowy twaróg
Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni - ale nic się nie stanie jeśli go nawet zagotujesz.
3 litry tłustego mleka
Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
1 litr maślanki,
sok z połowy cytryny
Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
Pozostaw tak do odcieknięcia - im dłużej twaróg będzie odciekał tym będzie gęstszy i twardszy.
Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Uwagi
Z podanej ilości otrzymasz około pół kilograma twarogu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
domowy twarożek, jak zrobić twaróg
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!