Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Jajeczny likier pomarańczowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na kremowy i delikatny likier pomarańczowy na żółtkach.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
12
godziny
godzin
Łączny czas
12
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Napoje
Kuchnia
Kuchnia holenderska
Porcje
750
ml - około
Calories
2570
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pomarańczowy likier jajeczny
1
pomarańcza
(większa i soczysta)
200
g
cukru
(1 szklanka)
250
ml
śmietany kremówki
(użyłam 30%)
6
żółtek
(z jajek rozmiar L)
250
ml
wódki
Instrukcja
Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą
Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
1 pomarańcza
Wyciśnij sok z pomarańczy - u mnie wyszło około 80 ml soku.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy
250 ml śmietany kremówki,
200 g cukru
Wymieszaj i podgrzej na kuchence aż cukier się rozpuści.
Żółtka rozmieszaj krótko trzepaczką - nie mają być ubite, tylko wymieszane.
6 żółtek
Wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj do połączenia.
Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
Przelej całość przez gęste sito do miski - lekko ostudź.
Dodaj wódkę i wymieszaj.
250 ml wódki
Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin.
Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
butelka
Calories:
2570
kcal
Weglowodany:
235
g
Protein:
26
g
Tłuszcz:
55
g
Błonnik:
45
g
Słowo kluczowe
pomarańczowy ajerkoniak
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!