Chleb podgrzej w tosterze, albo podsmaż na suchej patelni.
1 kromka chleba pełnoziarnistego
Do mniejszej patelni wlej wodę, tak aby sięgała do około 1,5 cm jej wysokości i ją zagotuj.
Do gotującej się wody wbij ostrożnie jajko i zmniejsz ogień na średni, gotuj tak jajko przez około 2-3 minuty - możesz co jakiś czas polać wierzch jajka gotującą się wodą.
1 jajko
W międzyczasie przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczką wyjmij miąższ na ciepły chleb.
0,5 sztuki awokado
Rozgnieć widelcem, skrop odrobiną soku z cytryny, posól i popieprz.
odrobina soku z cytryny, sól i pieprz
Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożniej wyjmij jajko z wody lekko odsącz i połóż na awokado.
Posól, popieprz, posyp posiekanym szczypiorkiem, albo ulubionymi kiełkami.
szczypiorek
Uwagi
Podaję kaloryczność mojej kanapki, ale może być ona różna i zależeć od chleba, który użyjesz i jego wagi oraz od wagi awokado i jajka.