Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Karmelowa panna cotta przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser w stylu włoskim - na karmelową panna cottę.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
25
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
4
Kalorie
312
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na karmelową panna cottę
100
g
cukru
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
żelatyny
250
ml
mleka
(- u mnie 1,5%)
250
ml
śmietany kremówki
(- u mnie 30%)
Instrukcja
Jak zrobić karmelową panna cottę
Do rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
100 g cukru
Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru - uważaj aby nie przypalić karmelu, bo wtedy zrobi się gorzki.
W tym czasie podgrzej w garnku mleko ze śmietaną kremówką.
250 ml mleka,
250 ml śmietany kremówki
Do gotowego karmelu wlej trochę mleka ze śmietanką - uważaj, bo całość się mocno wzburzy i podniesie poziom - dlatego nie wlewaj na raz za dużo mleka.
Ciągle mieszając wlewaj powoli resztę mleka aż cały karmel się z nim połączy.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko ją podgrzej, tak aby była płynna.
2 łyżeczki żelatyny
Dodaj żelatynę do karmelowego płynu i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do szklaneczek i odstaw do wystudzenia.
Przestudzoną panna cottę wstaw do lodówki, aby się zsiadła.
Przed podaniem udekoruj ją bitą śmietaną.
Jeśli chcesz zrobić orzechy w karmelu, to zrób karmel taki jak do panna cotty i dodaj do niego orzechy.
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
312
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
20
g
Słowa kluczowe
deser karmelowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!