Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Lodowe tiramisu przepis
Wypieki Beaty
Pyszny deser lodowy inspirowany słynnym włoskim tiramisu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
4
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
8
Kalorie
239
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na deser lodowy tiramisu
1
litr
lodów waniliowych
120
ml
mocnej kawy
( - wystudzonej)
120
ml
likieru amaretto
(, albo likieru kawowego)
14-16
sztuk
biszkoptów
(podłużnych, do tiramisu)
2
łyżeczki
kawy
(rozpuszczalnej w proszku)
kakao
(gorzkie do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić deser lodowe tiramisu
Podłużną foremkę keksową (o długości około 20 - 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dno foremki wyłóż połowę lodów i wyrównaj łyżką.
1 litr lodów waniliowych
Kawę zmieszaj z likierem i namaczaj w niej biszkopty.
120 ml mocnej kawy,
120 ml likieru amaretto,
14-16 sztuk biszkoptów
Namoczone biszkopty układaj na lodach.
Do pozostałych lodów dodaj kawę rozpuszczalną w proszku i dokładnie wymieszaj łyżką - nałóż lody na wierzch biszkoptów.
2 łyżeczki kawy
Na lody kawowe nałóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie.
Deser zamroź w zamrażarce przez przynajmniej godzinę.
Przed podaniem oprósz deser gorzkim kakao.
kakao
Podawaj pokrojone na plastry.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
239
kcal
Weglowodany:
33.6
g
Białko:
3.6
g
Tłuszcz:
7.6
g
Słowo kluczowe
deser kawowy na zimno, deser lodowy tiramisu
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!