Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Lody biała czekolada z malinami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody zrobione z dodatkiem białej czekolady i soczystych malin.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
Calories
206
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na lody z białą czekoladą i malinami
100
g
białej czekolady
250
ml
mleka
(- użyłam półtłuste)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - u mnie 30%)
200
g
malin
50
g
cukru
((1/4 szklanki))
Instrukcja
Jak zrobić lody czekoladowe z malinami
Mleko podgrzej, dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g białej czekolady,
250 ml mleka
Mieszaninę ostudź, a następnie mocno schłodź w lodówce - najlepiej przez noc.
Maliny umieść w rondelku razem z cukrem i gotuj aż owoce się rozpadną.
200 g malin,
50 g cukru
Przetrzyj owoce razem z sokiem przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek - ostudź.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
250 ml śmietany kremówki
Wolno wlej zimne mleko z białą czekoladą - ciągle miksuj.
Masę przelej do schłodzonej maszynki do lodów (jeśli masz) i mieszaj do zgęstnienia.
Jeśli nie masz maszynki, to przelej masę do foremki i wstaw do zamrażarki - co jakieś pół godziny przemieszaj masę.
Gdy masa zacznie mocno gęstniej wlej do lodów sos malinowy i delikatnie przemieszaj - już więcej lodów nie mieszaj.
Zamroź całość.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
206
kcal
Weglowodany:
18
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
domowe lody czekoladowe, lody z malinami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!