Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Lody z białą czekoladą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody z białej czekolady.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
4
godziny
godzin
20
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
8
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1.3
litra
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na lody z białą czekoladą
200
g
białej czekolady
100
g
cukru
(- lub do smaku)
500
ml
mleka
(- u mnie 1,5%)
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - u mnie 30%)
Instrukcja
Jak zrobić lody z białą czekoladą
Zagotuj mleko z cukrem, zdejmij z ognia i dodaj podzieloną na kawałki białą czekoladę, mieszaj, do rozpuszczenia.
100 g cukru,
500 ml mleka,
200 g białej czekolady
Schłodź mieszankę, a następnie wstaw do lodówki, aby była bardzo zimna.
Śmietanę kremówkę ubij i powoli wlewaj do niej mleko z czekoladą.
500 ml śmietany kremówki
Całość przełóż do maszyny do lodów i mieszaj do zgęstnienia, wtedy przełóż masę do pojemnika na lody i schowaj do zamrażarki.
Jeśli nie masz maszynki do lodów, to włóż lody do zamrażarki i mieszaj co mniej więcej pół godziny (czynność powtórz około 5 razy) aż lody zgęstnieją.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
domowe lody czekoladowe, lody czekoladowe, lody z białej czekolady
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!