Wyłóż formę do babeczek papilotkami - ja użyłam wysokie papilotki i wyszło mi 12 muffinek - jeśli masz niższe papilotki - taki ok. 3-5 cm to wyjdzie ci więcej babeczek.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (w trybie góra/dół) lub 170℃ (w trybie termoobiegu).
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie muffinek
Zmiksuj jajka z cukrem aż będą gęste i bardzo jasne.
2 jajka, 100 g cukru
Dodaj olej i krótko zmiksuj.
60 ml oleju
Dodaj kajmak i zmiksuj do połączenia.
200 g masy kajmakowej
Dodaj około połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia.
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
240 ml jogurtu greckiego
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Krok 3 - pieczenie muffinek
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - do wysokości około 3/4.
Do każdej muffinki nałóż na wierzch po łyżeczce masy kajmakowej.
12 łyżeczek masy kajmakowej
Piecz muffiny w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut - do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od tego jak wysokie papilotki zostały użyte).