Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
5 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży
W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy.
425 g mąki chlebowej, 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 czubata łyżeczka soli
Dodając stopniowo wodę wyrób ciasto - możesz to robić mikserem.
około 390 ml ciepłej wody
Dodaj oliwki i ponownie zagnieć.
100 g oliwek
Miskę przykryj i odstaw na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
Rano ostrożnie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko zagnieć składając brzegi ciasta do środka.
Umieść ciasto w koszu do wyrastania lub w misce wysypanej mąką (albo w namoczonym garnku rzymskim) i poczekaj aż podrośnie (około pół godziny)
Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) - w piekarniku nagrzej od razu garnek lub naczynie żaroodporne do pieczenia chleba.
Ostrożnie umieść chleb w naczyniu i przykryj go pokrywką.
Piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-30 minut.
Po upieczeniu ostudź na kratce.
Uwagi
Jeśli chleb pieczesz w garnku rzymskim, to naczynie włóż do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut od pełnego nagrzania piekarnika, potem zdejmij pokrywę i podpiecz kolejne 20-30 minut.