Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Owocowa granola przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową granolę z suszonymi owocami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na granolę owocową
1
szklanka
płatków owsianych górskich
(- szklanka o pojemności 250 ml)
1
szklanka
płatków pszennych
0,5
szklanki
płatków żytnich
((można użyć samych owsianych, albo innych - np. jaglanych))
3/4
szklanki
wiórek kokosowych
3/4
szklanki
soku pomarańczowego
( lub jabłkowego)
2-3
łyżeczki
miodu
( - opcjonalnie)
ulubione suszone owoce
( - dałam suszone jabłka, żurawinę i rodzynki)
Instrukcja
Jak zrobić granolę owocową
Do dużej miski wsyp płatki, dodaj wiórki kokosowe, wlej sok i wymieszaj, możesz też teraz dodać miód.
1 szklanka płatków owsianych górskich,
1 szklanka płatków pszennych,
0,5 szklanki płatków żytnich,
3/4 szklanki wiórek kokosowych,
3/4 szklanki soku pomarańczowego,
2-3 łyżeczki miodu
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią płatki.
Piecz je w 150 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - mniej więcej do 10 minut przemieszaj płatki.
Gdy są lekko rumiane i chrupiące, to znaczy, że są gotowe.
Przestudź płatki i dodaj do nich suszone owoce.
ulubione suszone owoce
Całość przesyp do szczelnego pojemniczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
granola z owocami, musli z owocami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!