Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Palmiery pistacjowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciastka pistacjowe z ciasta francuskiego.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
sztuk - około
Kalorie
130
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pistacjowe palmiery
ok 300
g
ciasta francuskiego
(użyłam gotowe)
ok 50-55
g
kremu pistacjowego
ok 30
g
cukru
(użyłam trzcinowy - opcjonalnie - 2 bardziej czubate łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjowe palmiery krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut przed przygotowaniem ciastek, aby się lekko ogrzało.
ok 300 g ciasta francuskiego
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 210 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciastek
Rozwiń ciasto na blacie kuchennym.
Wyłóż w kilku miejscach krem pistacjowy - wystarczy łyżeczka kremu na porcję.
ok 50-55 g kremu pistacjowego
Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym pozostawiając puste marginesy na węższych bokach.
Złóż ciasto od węższych boków mniej więcej do 1/4 długości ciasta.
Ponownie złóż ciasto tak, aby dochodziło prawie do środka.
Na koniec nałóż jedną część na drugą.
Potnij ciasto ostrym nożem na plastry o szerokości około 1-1,5 cm - mi wyszło 12 ciastek.
Możesz teraz każde ciastko lekko obtoczyć dodatkowo w cukrze.
ok 30 g cukru
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - przeciętą stroną do góry.
Ciastka ułóż w lekkich odstępach, bo będą lekko rosnąć podczas pieczenia.
Krok 3 - pieczenie ciastek
Wstaw blachę z ciastkami do gorącego piekarnika - na środkową półkę i piecz przez około 20 minut - aż ciastka urosną i się zrumienią.
Film
Notatki
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
130
kcal
Weglowodany:
13
g
Protein:
2
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
ciastka francuskie, ciastka pistacjowe, ekspresowe ciastka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!