Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Palmiery pistacjowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciastka pistacjowe z ciasta francuskiego.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
sztuk - około
Kalorie
130
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pistacjowe palmiery
ok 300
g
ciasta francuskiego
(użyłam gotowe)
ok 50-55
g
kremu pistacjowego
ok 30
g
cukru
(użyłam trzcinowy - opcjonalnie - 2 bardziej czubate łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjowe palmiery krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut przed przygotowaniem ciastek, aby się lekko ogrzało.
ok 300 g ciasta francuskiego
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 210 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciastek
Rozwiń ciasto na blacie kuchennym.
Wyłóż w kilku miejscach krem pistacjowy - wystarczy łyżeczka kremu na porcję.
ok 50-55 g kremu pistacjowego
Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym pozostawiając puste marginesy na węższych bokach.
Złóż ciasto od węższych boków mniej więcej do 1/4 długości ciasta.
Ponownie złóż ciasto tak, aby dochodziło prawie do środka.
Na koniec nałóż jedną część na drugą.
Potnij ciasto ostrym nożem na plastry o szerokości około 1-1,5 cm - mi wyszło 12 ciastek.
Możesz teraz każde ciastko lekko obtoczyć dodatkowo w cukrze.
ok 30 g cukru
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - przeciętą stroną do góry.
Ciastka ułóż w lekkich odstępach, bo będą lekko rosnąć podczas pieczenia.
Krok 3 - pieczenie ciastek
Wstaw blachę z ciastkami do gorącego piekarnika - na środkową półkę i piecz przez około 20 minut - aż ciastka urosną i się zrumienią.
Film
Uwagi
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
130
kcal
Weglowodany:
13
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
7
g
Słowo kluczowe
ciastka francuskie, ciastka pistacjowe, ekspresowe ciastka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!