około 75-80mlmleka(- 1/3 szklanki - do konsystencji)
1łyżeczkacukru( kokosowego lub innego "dosładzacza")
0,5łyżeczkiproszku do pieczenia(bezglutenowego, albo 1/4 łyżeczki sody)
Instrukcja
Jak zrobić placki z mąki kokosowej krok po kroku
Wszystkie składniki placków przełóż do miseczki.
2 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, około 75-80 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmieszaj razem łyżką lub widelcem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane.
Smaż je na małym ogniu, możesz dodatkowo patelnię przykryć pokrywką.
Przy obracaniu pomagaj sobie łopatką i np. widelcem.
Jeśli ciasto za mocno zgęstnieje w trakcie smażenia placuszków, to dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj ciasto.
Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Uwagi
Mąka kokosowa jest dość trudna "w obsłudze" - bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko albo trochę mleka.