Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pudding z tapioki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na deser z tapioki oraz owoców leśnych. Taki deser zrobisz bez problemu w domu. Spróbuj koniecznie!
4.42
z
29
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
6
Kalorie
202
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pudding z tapioki
1
szklanka
kuleczek tapioki
3
szklanki
mleka
(- u mnie 1,5 %)
50
g
erytrolu
((lub do smaku))
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
( lub skórka starta z cytryny)
składniki na frużelinę do puddingu
250
g
owoców
(- użyłam po połowie malin i borówek - mogą być mrożone)
100
g
wody
50
g
erytrolu
(lub do smaku)
1
łyżeczka
skrobi ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić pudding z tapioki
Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.
1 szklanka kuleczek tapioki
Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.
3 szklanki mleka
Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.
50 g erytrolu,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Jak zrobić frużelinę z owoców
Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol - zagotuj.
250 g owoców,
100 g wody,
50 g erytrolu
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje - podobnie jak kisiel.
Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Uwagi
Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym, albo mleczkiem kokosowym - wtedy deser będzie nie tylko bezglutenowy, ale również wegański :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
202
kcal
Weglowodany:
47
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
3
g
Słowo kluczowe
bezglutenowy deser, deser z tapioki, przepisy z tapioki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!