W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę
200 g mąki, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka
Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
3/4 szklanki wrzącej wody
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Polewa
Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
250 ml śmietany kremówki
Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
250 g czekolady
Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Film
Notatki
Ja od dłuższego czasu dość mocno tnę używany w przepisach cukier i jestem przyzwyczajona do mniej słodkich ciast. Tutaj idzie sporo gorzkiego kakao, więc ciasto jest mało słodkie. Możecie dodać do ciasta pół szklanki (100 g) cukru więcej - albo do smaku, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta.Co zamiast ganache?Możecie zrobić prostą polewę czekoladową - wystarczy podgrzać 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną mleczną czekoladę - wymieszać, ostudzić i gdy zgęstnieje polać nią ciasto. Właśnie do filmu przygotowałam taką lżejszą polewę czekoladową.