Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Burgery z halloumi
Wypieki Beaty
Przepis burgery na pełnoziarnistych bułeczkach z żurawiną i z serem halloumi.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
godz
Czas wykonania
18
minut
Czas całkowity
4
godz
18
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnie świata
Porcje
4
Kalorie
255
kcal
Składniki
bułeczki pełnoziarniste:
200
g
mąki pełnoziarnistej
(1 i 1/4 szklanki) - użyłam pszenną
około 100
ml
mleka
ciepłego
15
g
świeżych drożdży
(lub opakowanie suszonych)
1
łyżeczka
cukru
1
łyżka
oleju
0,5
łyżeczki
soli
120
g
jogurtu naturalnego
- w temperaturze pokojowej
40
g
suszonej żurawiny
(mniejsza garść)
dodatkowo:
około 400
g
sera halloumi
czerwona cebula - drobno pokrojona
rukola lub inna sałata
Żurawina Premium Stovit
Instrukcja
Drożdże na bułeczki rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj połowę mleka - dokładnie wymieszaj.
W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny i olej, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
W razie konieczności dodaj w trakcie resztę mleka.
Na koniec dodaj żurawiny i dokładnie wymieszaj.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyjmij na posypany mąką blat i podziel na 4 porcje.
Utocz w dłoniach bułeczki (ciasto jest dość lepkie), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
Wstaw napuszone bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia.
Ser halloumi ugrilluj z obydwu stron.
Bułeczki przekrój, połóż na nich listki rukoli oraz pokrojoną cebulę, na wierzchu ułóż ser, a na nim żurawinę Stovit.
Jedz na ciepło :)
Notatki
Podaję kaloryczność samej bułeczki, reszta zależy od użytych produktów.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
255
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
10
g
Tłuszcz:
4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!