Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Pszenny chleb z matcha przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny zakręcony chleb pszenny z dodatkiem herbaty matcha. Chleb ma teksturę chleba tostowego i również świetnie nadaje się do podgrzewania w tosterze.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
1
bochenek
Kalorie
225
kcal
Wyposażenie
Przepis na jeden bochenek - piekłam go w formie keksowej o długości 30 cm.
Składniki
składniki na drożdżowy chleb pszenny z matcha
15
g
świeżych drożdży
(lub 7 g suszonych)
1,5
łyżki
cukru
1/2
szklanki
ciepłej wody
3/4
szklanki
kefiru
( - w temperaturze pokojowej (200 g) )
1
łyżeczka
soli
500
g
mąki pszennej chlebowej
( - typ 750)
1,5
łyżki
matchy
2
łyżki
oleju
((użyłam kokosowy))
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowy chleb pszenny z matcha
Drożdże zmieszaj z cukrem i ciepłą wodą.
15 g świeżych drożdży,
1,5 łyżki cukru,
1/2 szklanki ciepłej wody
W dużej misce umieść mąkę, kefir, sól i olej, dodaj rozczyn drożdżowy (nie musisz ich "wyrastać").
3/4 szklanki kefiru,
1 łyżeczka soli,
500 g mąki pszennej chlebowej,
2 łyżki oleju
Zagnieć ciasto - podziel je mniej więcej na pół i do jednej połowy dodaj proszek matcha - zagnieć.
1,5 łyżki matchy
Odstaw ciasta w osobnych miskach do wyrośnięcia - na około godzinę.
Po tym czasie ciasta ponownie krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj na placki o szerokości foremki keksowej.
Ułóż zielone ciasto na białym i zwiń ściśle wzdłuż szerszego boku.
Przełóż chleb do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia - na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Piecz chleb przez około 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
225
kcal
Weglowodany:
41
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
3.5
g
Błonnik:
1.6
g
Słowa kluczowe
chleb na drożdżach, chleb tostowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!