około 100 - 150gczekolady(gorzkiej, mlecznej lub deserowej - posiekanej - zależnie od preferencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka bananowo-czekoladowe
Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pokrojonego w plastry banana i miksuj, aż się rozgniecie i połączy z masą maślaną.
100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 banany
Oskrob ścianki miski i dodaj do masy mąkę wymieszaną z płatkami i sodą - zmiksuj do połączenia składników.
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
około 100 - 150 g czekolady
Dużą łyżką nabieraj spore porcje ciasta, nakładaj je na blachę wyłożoną papierem i spodem łyżki delikatnie rozpłaszcz - zachowaj odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia się trochę rozleją.
Piecz ciasteczka bananowe przez około 10-15 minut - ja piekłam je na termoobiegu z temperaturą 170 stopni, dwie blachy jednocześnie, bo 7 minutach zamieniłam blachy miejscami i piekłam kolejne 7 minut.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją.