Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Zeppole - włoskie pączki
Wypieki Beaty
Przepis na włoskie pączki zeppole - zależnie od ich wielkości z przepisu wychodzi około 20 małych pączków.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
50
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
2
godz
10
minut
Danie
Deser
,
Pączki
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
20
Kalorie
167
kcal
Składniki
1
szklanka
ciepłej
(ale nie gorącej) wody
10
g
drożdży
1
łyżka
cukru
0,5
łyżeczki
soli
300
g
mąki
( 2 szklanki)
1
łyżka
oleju
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj.
10 g drożdży,
1 łyżka cukru,
1 szklanka ciepłej
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce umieść mąkę, sól i łyżkę oleju, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto - będzie mniej więcej takie jak na racuchy.
0,5 łyżeczki soli,
300 g mąki,
1 łyżka oleju
Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste i delikatne - ja ciasto wyrabiam mikserem z końcówką hakiem (albo świderkami).
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
Gdy ciasto wyrośnie nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki nakładaj je do gorącego tłuszczu.
Tłuszcz musi być mocno rozgrzany, aby zeppole nie chłonęły za dużo tłuszczu - najlepsza temperatura na ich smażenie to około 180 stopni.
olej do smażenia
Przy pomocy wykałaczki wbitej w środek pączków sprawdź, czy są już dobrze usmażone - jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to zeppole są gotowe.
Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp je cukrem pudrem.
cukier puder do posypania
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
167
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
3.5
g
Tłuszcz:
5
g
Błonnik:
0.7
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!