Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia - albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
150 g białej fasoli
Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny - aż fasola zmięknie.
Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
1 cebula, 2 łyżeczki oleju
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
1 jabłko
Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
1 łyżka majeranku
Fasolę zmiksuj blenderem - tak aby zostały niewielkie kawałeczki.