0,5łyżeczkibazylii(suszonej , oregano oraz granulowanego czosnku)
sól i pieprz (do smaku)
dodatki do pizzy
2kulesera mozzarella
około 24sztukioliwek(dużych - tzw. królewskich)
ok 16sztukoliwek(małych )
Instrukcja
Jak zrobić małe pizze z oliwkami
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 1 łyżeczka mąki pszennej, 100 ml ciepłego
Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 ml oleju, 1 łyżeczka soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła - pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
100 g passaty pomidorowej, 0,5 łyżeczki bazylii, sól i pieprz
Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
2 kule sera mozzarella
Duże oliwki przekrój na pół - około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki - po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
około 24 sztuki oliwek, ok 16 sztuk oliwek
Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
Piecz w wysokiej temperaturze - najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).