Białka zmiksuj ze szczyptą soli - tak aby się lekko napuszyły.
6 białek, 1 szczypta soli
Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.
300 g cukru
Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut - tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną - krótko wymieszaj.
1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego - ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach - na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.
Jak zrobić krem bawarski do bezy
Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę - jak na kogel mogel.
5 żółtek, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią
Żelatynę zalej wodą - tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.
15 g żelatyny
Mleko zagrzej w rondelku - gdy zacznie się lekko gotować - na obrzeżach pojawią się bąbelki - to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.
150 ml mleka
Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała - uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica ;)
Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy - jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.
500 ml śmietany kremówki
Jeśli krem bawarksi jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłodź w lodówce przez około pół godziny.
Jak zrobić tort bezowy z kremem bawarskim
Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.
500 g malin
Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.
biała czekolada
Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce - im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).