Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody - rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszaj i odstaw do delikatnego wystudzenia.
200 g białej czekolady
Żółtka dodaj do twarogu i krótko zmiksuj.
5 żółtek, 200 g twarogu na serniki
Białka ubij na sztywną pianę, a w tym czasie zagotuj w czajniku wodę.
5 białek
Dodaj czekoladę do twarogu i zmiksuj.
200 g białej czekolady
Ubite białka dodaj w dwóch porcjach do masy twarogowej i za każdym razem delikatnie wymieszaj całość - uważaj, aby masa nie straciła puszystości.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia - wytnij również długie paski i za pomocą odrobiny masła przyklej je do boków tortownicy. Owiń tortownicę 3-4 dużymi kawałkami folii aluminiowej (na dole pod przepisem jest zdjęcie mojej przygotowanej foremki).
Ostrożnie przelej masę do foremki i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Wstaw formę do drugiej większej formy, albo do blaszki i wlej gorącą wodę na dno większej formy.
Wstaw sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
Piecz sernik przez około godzinę, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i podpiecz ciasto przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku do ostudzenia.
Z ostudzonego sernika odepnij rant i delikatnie usuń papier do pieczenia, przenieś ostrożnie ciasto na talerz (możesz zostawić papier ze spodu, wtedy będzie łatwiej).
Przed podaniem udekoruj sernik cukrem pudrem i owocami.